Mai multi utilizatori de pe Reddit au semnalat un bug din sistemul de operare al celor de la Apple, iOS, care permite oricui sa trimita un mesaj pe un iPhone care sa duca la restartarea acestuia.

Atacul pare a fi cauzat de o eroare din sistemul de operare al celor de la Apple in modul in care este randat textul Arabic. Cand mesajul test apare ca o alerta sau notificare pe lockscreen, sistemul incearca sa abrevieze textul cu o elipsa. Daca elipsa este plasata in mijlocul unor caractere non-latine, inclusiv Arabic, Marathi si Chinese, face ca sistemul sa dea eroare.

Cei de la The Guardian au testat 50 de variatii ale textului inainte sa replice crash-ul. Textul este unul specific, fiind asadar putin probabil sa fie replicat accidental. Cei ingrijorati de atac se pot proteja oprind banerele de notificari. Notificarile pe Apple Watch protejeaza de asemenea iPhone-ul de crash.

Unii utilizatori care au fost victimele crash-ului sustin ca nu mai pot accesa mesajele. Altii sustin ca trimiterea unei fotografii catre contact prin aplicatia Photos permite accesarea istoriei mesajelor si stergerea conversatiei, scapand astfel de sursa crash-ului.

"Suntem constienti de problema iMessage cauzata de anumite caractere si vom pune la dispozitie o rezolvare intr-un update al software-ului" a declarat purtatorul de cuvant.