Firma de securitate cibernetica, Zerodium, a anuntat luni ca va oferi o recompensa de 1 milion de dolari pentru oricine va reusi sa 'sparga' iOS 9, lansat de Apple pe 16 septembrie. Startup-ul sustine ca iOS 9 este "cel mai sigur sistem de operare pentru mobil".

"iOS, ca toate sistemele de operare, este afectat doar de vulnerabilitati de securitate critice. Cu toate astea, datorita numarului mare de imbunatatiri de securitate si de eficienta noilor implementari, iOS-ul celor de la Apple este in acest moment cel mai sigur sistem de operare. Nu va lasati insa pacaliti, sigur nu inseamna imposibil de <spart>, ci doar inseamna ca iOS are in acest moment cel mai mare cost si cea mai mare complexitate de exploatare a vulnerabilitatilor si aici intra in joc recompensa de 1 milion de dolari" scriu cei de la Zerodium pe site, compania infiintata vara trecuta de Chaouki Bekrar.

Zerodium spune ca este pregatita sa plateasca un total de 3 milioane de dolari pentru pana la 3 echipe de hackeri sau indivizi care reusesc un atac.

Pentru a revendica premiul care este cel mai mare pentru exploatari de acest gen, hackerii trebuie sa demonstreze ca pot sa preia controlul de la distanta a ultimelor device-uri iOS precum iPhone 6s sau noile iPad-uri. Zerodium are o serie intrega de reguli si clauze.

Cei de la Fortune care au preluat anuntul Zerodium nu au putut spune cu certitudine daca este o strategie de marketing a companiei lui Bekrar sau o competitie legitima.