Dacă vrei să-ți iei un smartphone, ai de ales dintre două sisteme de operare iOS al Apple și Android al Google, între magazinul de aplicații al Apple sau Google Play Store. Asta dacă nu ești în China, unde multe dintre aplicațiile importante din Vest sunt interzise (Google, Facebook etc).

Interzicerea utilizării aplicațiilor Google pe telefoanele Huawei a adus în dicuție dependența utilizatorilor de serviciile pe care gigantul american le oferă. Astfel, cei patru mari producători chinezi de telefoane se oferă să creeze o platformă prin care dezvoltatorii de aplicații să-și promoveze produsele software astfel încât să nu mai depindă de Google sau de Apple.

Cele patru companii vor crea ceea ce se va numi Global Developer Service Alliance (GDSA), iar scopul platformei va fi să facă viața mai ușoară dezvoltatorilor de jocuri, aplicații, să-și vândă produsele și pe alte piețe unde Google sau iOS nu sunt la fel de populare. Platforma va acoperi inițial nouă regiuni, inclusiv India, Indonezia și Rusia.

„Cu această alianță, fiecare companie caută să aducă ceea ce are mai puternic în față, Xiaomi are mulți utilizatori în India, Vivo și Oppo în Asia de Sud-Est și Huawei în Europa. În al doilea rând, prin această alianță cele patru companii vor avea mai multe putere de negociere împotriva Google", spune Nicole Peng, VP Mobility la Canalys, citată de Reuters.

Cele patru companii au produs 40% din volumul total de telefoane vândute la nivel global în al patrulea trimestru din 2019. Iar această nouă inițiativă ar putea aduce o nouă sursă de venit printr-un magazin de aplicații, preîncărcare aplicații pe telefoane etc.

Noua platformă ar putea să atragă dezvoltatorii de aplicații cu promisiuni de venituri mai mari (un procent mai mare din vânzări), dar și cu o expunere mai bună decât le-ar putea aduce aglomeratul Google Play.