Samsung Electronics ar putea sa-i ajute pe cei de la Apple sa scape de plata a 533 de milioane de dolari! Aceasta este suma pe care cei de la Apple trebuie sa o achite dupa ce, in luna februarie, au pierdut un proces in care o firma de licente din Texas, Smartflash LLC, i-a acuzat de incalcarea drepturile pentru un patent.

Cei de la Samsung sunt dati in judecata din acelasi motiv insa, la inceputul acestei saptamani, au convins moderatorii din Statele Unite sa verifice daca 2 dintre patentele Smartflash ar fi trebuit acordate in prima instanta. Daca US Patent and Trademark Office, comisia care va analiza aceasta cerere a celor de la Samsung, le va da dreptate sud-coreenilor, de decizie va beneficia si Apple, compania cu care Samsung se lupta pentru suprematie pe piata telefoanelor mobile de 4 ani pe 4 continente!

"Poate Apple sa amane plata daunelor pana cand se va oferi o decizie in cazul Samsung?" intreaba Justin Oliver, cel care conduce departamentul pentru probleme cu patente din cadrul firmei Fitzpatrick, Cella, Harper & Scinto. "Daca vor fi fortati sa plateasca, va fi foarte dificil sa mai primeasca banii inapoi".

Patentul Smartflash acopera accesul la datele digitale prin sistem de plata. Inventatorul, Patrick Racz, a dorit initial sa comercializeze inventia in 2002. O comisie ce analizeaza patente a oferit un verdict preliminar spunand ca aceste patente nu erau eligibile pentru protectie legala pentru ca acopera idei abstracte, si nu o inventie actuala. Judecatorii vor analiza argumentele aduse de Samsung si Smartflash inainte de a lua o decizie finala in urmatorul an.

Sansele celor de la Smartflash sunt mici, un studiu al firmei de avocatura Fitzpatrick aratand ca in cazurile in care s-a plecat de la acuzatia ca o inventie este o ideea abstracta, procentajul de castig a fost de 100%.

Cei de la Samsung nu au avansat petitia pentru a salva Apple, ci in vederea propriului proces cu Smartflash ce va avea termen in luna august in Tyler, Texas, Samsung putand cere ca termenul sa fie anulat cel putin pana cand oficiul patentelor ofera verdictul.

In total, 6 patente au fost puse impotriva Apple si Samsung. Oficiul a acceptat sa revizuiasca 5 dintre acestea. Cateva erau bazate pe petitia Apple, si cel mai recent pe cele Samsung.