În luna mai a anului trecut, autoritățile SUA au catalogat Huawei drept o „amenințare la adresa securității naționale” și au plasat compania pe o „listă neagră” în ceea ce privește comerțul și afacerile pe care aceasta le poate derula cu firmele americane. 

Un efect direct al interdicțiilor a fost acela că Huawei nu a mai putut utiliza aplicațiile Google pe noile sale telefoane. În schimb, compania a decis să încerce să acopere această lacună prin propria platformă de aplicații, Huawei Mobile Services, care este acum utilizată de peste 700 de milioane de oameni din întreaga lume.

Deși modelele mai vechi, produse anterior „războiului comercial” cu SUA, au putut utiliza în continuare aplicațiile preinstalate Google, se pare că această situație este pe cale să se complice. Licența temporară garantată de autoritățile federale a expirat zilele trecute, ceea ce înseamnă că telefoanele Huawei mai vechi ar putea să nu mai aibă dreptul să folosească aplicațiile companiei americane.

Există o șansă ca această licență să fie extinsă, în principal pentru că scopul său este acela de a ajuta firmele americane de telecom care colaborau cu Huawei pe partea de echipamente. Totuși, nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla și, mai mult, începând de la jumătatea lunii viitoare, compania chineză nu va mai putea primi niciun fel de transport de procesoare din partea producătorilor ce utilizează tehnologie americană. Ca efect, TSMC, cel mai mare producător independent de procesoare din lume, nu va mai putea livra componentele revoluționare Kirin pe 5 nanometri fără permisiunea clară din partea SUA în acest scop.

În urmă cu câteva săptămâni, Huawei a anunțat că noua gamă Mate 40 va fi ultima alimentată de procesoarele sale Kirin. Producătorul nu poate să colaboreze nici cu cea mai mare firmă chineză în domeniu, SMIC, pentru că aceasta se află în urma TSMC și Samsung în ceea ce privește performanța componentelor realizate.

O posibilă soluție ar fi trecerea la procesoarele Snapdragon, iar șansele pentru alegerea acestei strategii au crescut simțitor după ce Huawei și Qualcomm au agreat o formula de colaborare care include un acord de licențiere între cele două companii. Totuși, și această înțelegere trebuie parafată de autoritățile SUA, din moment ce TSMC realizează procesoarele Qualcomm.

Situația este una complicată și are potențialul de a afecta un număr enorm de utilizatori din întreaga lume. Rămâne de văzut care va fi soluția aleasă de Huawei pentru următoarele sale serii de telefoane.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: