Americanii vin acum cu o idee care le permite telefoanelor mobile sa vada prin ziduri. Ei folosesc o tehnologie noua pentru microcipuri, care implica explorarea unei game neutilizate din spectrul electromagnetic, banda terahertz, pana acum inaccesibila majoritatii dispozitivelor destinate consumatorilor.

„Am creat posibilitati de deschidere a unei portiuni neexplorate a spectrului electromagnetic pentru uzul consumatorilor si aplicatii medicale care salveaza vieti”, spune Fr Kenneth O.

Inventia depinde de utilizarea tehnologiei CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor), intalnita in calculatoare, telefoane inteligente, televizoare HD si console de jocuri.

„CMOS este accesibila financiar si poate fi folosita la fabricarea multor cipuri”, spune el. „Combinatia dintre CMOS si terahertzi inseamna ca poti sa pui acest chip si receptorul pe spatele unui telefon, transformandu-l intr-un dispozitiv care poate fi purtat in buzunar si care poate vedea prin obiecte”.

Din ratiuni de intimitate, Dr. O si echipa lui se concentreaza pe distante de mai putin de 4 inch. Aplicatiile pot varia de la gasirea bucatilor de metal in perete, pana la autentificarea unor documente importante.

Companiile l-ar putea utiliza pentru a detecta banii contrafacuti sau pentru controlul procesului tehnologic.

Sistemul lor poate fi folosit, de asemenea, si pentru detectarea tumorilor, diagnosticand boala prin analiza respiratiei si monitorizand toxicitatea aerului.

„Sunt tot felul de lucruri pe care le-ati putea face si la care nici nu ne-am gandit”, spune Dr. Kenneth.

Sursa: tgdaily