Se spune ca cea mai buna camera foto este cea pe care o ai la tine, pregatita mereu sa surprinda momentele unice din viata. E de la sine inteles ca smartphone-ul poate indeplini cu succes acest rol, de aceea, la cumpararea unui astfel de aparat destept trebuie sa luam in considerare si calitatea camerei foto cu care este echipat.

Smartphone-urile au ajuns atat de bune pe segmentul foto, incat performantele lor pot fi comparate lejer cu cele ale camerelor compacte. Iar acest gand ii cam infioara pe producatorii clasici de aparate foto de dimensiuni mici.

Pentru ca topul are doar 5 pozitii, selectia a fost dura.

 

Locul 1: Nokia 808 PureView

Producatorul finlandez a lansat, la inceputul anului, la Mobile World Congress de la Barcelona, un telefon cu o camera foto spectaculoasa, cu o rezolutie de 41 MP, dar si un senzor de 5 ori mai mare decat cele cu care sunt dotate telefoanele obisnuite. Nu toate pozele se fac la 41 MP. Unele au mai putin. Insa tehnologia din spate e inteligenta. Din mai multi pixeli, se compune unul singur, pixelul perfect, si in felul acesta zgomotul de fond este eliminat. Megapixelii multi intervin si la zoom. Practic, zoom-ul se face prin crop. Adica aparatul fotografiaza o poza la rezolutie mare, din care iti decupeaza ulterior bucata care te intereseaza. Mai multe despre tehnologia PureView, aici.

Cateva fotografii realizate cu Nokia 808 PureView si un review marca George Buhnici, aici

 

Locul 2: HTC Titan 2

Coboram rezolutia si ajungem la HTC Titan 2, care e echipat cu o camera de 16 MP. A fost anuntat la CES Las Vegas si va fi disponibil in prima jumatate a acestui an. Telefonul are o camera cu autofocalizare, blitz dual led, stabilizator de imagine, functie de reducere a efectului de ochi rosii si functie de detectare a fetei. El este capabil sa realizeze imagini de peste 4000px. Telefonul are un procesor la o frecventa de 1,5 GHz si un display de 4.7 inch. Sistemul de operare folosit este Windows.

 

Locul 3: Sony Xperia S

Cei de la Sony au trecut prin multe transformari in ultima perioada, iar una dintre ele este ruperea de Ericsson. Sony Xperia S, aparat lansat la MWC de la Barcelona, ar putea propulsa compania in randul marilor producatori de telefoane mobile inteligente. La capitolul camera, vorbim de o rezolutie de 12 MP (4000 x 3000 pixeli), autofocalizare, blitz LED, stabilizare a imaginii, detectie faciala si a zambetului, mod panoramic 3D si inregistrare video HD 1080p la 30 de cadre pe secunda. Procesorul are frecventa 1,5 GHz.

 

Locul 4: iPhone 4S

Fanii Apple trebuie sa recunoasca. iPhone 4S nu e cel mai tare telefon de piata. Cu toate acestea, cei care au proiectat aparatul i-au instalat o supercamera, capabila sa realizeze fotografii clare chiar si in conditii dificile. La focalizare, expunere, balans de alb si macro, aparatul are una dintre cele mai bune camere foto de pe piata. 

 

Locul 5: Samsung Galaxy S II

Telefonul cu care cei de la Samsung au dat lovitura, Galaxy S II, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Aparatul vine cu o camera de 8 MP care are mai multe functii decat cea de pe principalul sau concurent, iPhone 4S. Iar numarul mare de aplicatii foto din Google Play ajuta, de asemenea.

 

Mentiuni speciale: Nokia N8, Sony Xperia Ion, Motorola Droid RAZR MAXX, Nokia Lumia 800.