WhatsApp, iMessage si Snapchat sunt in pericol de a fi interzise in Marea Britanie, fiind pregatita o lege pentru blocarea aplicatiilor care permit trimiterea mesajelor criptate. Vestea vine dupa ce seful FBI a declarat zilele trecute ca solicita acestor platforme oferire unei "porti de intrare" pentru autoritati.

David Cameron avertiza in urma cu cateva luni: "In tara noastra chiar vrem sa permitem moduri de comunicare intre oameni pe care sa nu le putem citi? Raspunsul meu la intrebare trebuie sa fie nu. Daca sunt Prim Ministru, ma voi asigura ca exista o legislatie care se asigura ca nu vom permite teroristilor spatiu de a comunica intre ei".

Iar legea in cauza ar putea sa fie aprobata pana la inceputul acestei toamne. Theresa May, ministrul de internet al Marii Britanii, a spus la randul ei ca Guvernul va forta aceasta legislatie, atacurile teroriste recente din Tunisia si Franta fortand o mutare rapida.

O asemenea legislatie nu ar afecta numai WhatsApp - Google, Facebook si Apple ar fi fortati sa puna la dispozitie mesajele trimise de utilizatori agentiilor guvernamentale precum MI5.

Legislatia are si adversari. Jim Killock, director executiv la The Open Rights Group, le-a spus celor de la BBC: "Guvernul semnaleaza ca vrea sa preseze pentru a avea o mai mare putere in ceea ce priveste colectarea de date, spioneaza pe toata lumea fie ce vorba de suspectii unei crime sau nu".

Iar Libery, cei care militeaza pentru libertatea drepturilor omului in Marea Britanie, au adaugat: "Nu avem vreo problema cu puterea de investigare intrusiva - urmarirea tintelor poate avea un rol important in prevenirea si detectarii crimelor serioase. Dar actualul regim nu ofera suficiente garantii pentru a se asigura ca aceasta supravegherii este folosita in mod adecvat si intr-un mod necesar si proportionat".

Sursa: Daily Star