Telescopul spațial James Webb are senzori atât de puternici încât poate observa evenimente cosmice care au avut loc cu puțin timp după începuturile Universului.

În acest fel, astrofizicienii de la Universitatea Texas din Austin au putut face o descoperire impresionantă: ei au identificat cea mai veche gaură neagră observată până acum, care s-a format cu doar 570 de milioane de ani după Big Bang.

Uriașul corp ceresc are o masă de 10 milioane de ori mai mare ca a Soarelui nostru și se află în centrul unei mici galaxii timpurii, scrie Live Science.

Astronomii nu știu de ce existau atât de multe găuri negre la începuturile Universului și nici cum de au putut ajunge la dimensiuni atât de impresionante.

Rebecca Larson, coordonatorul echipei care a realizat cercetarea, susține că există și alte găuri negre masive timpurii, care vor fi descoperite în curând, datorită echipamentelor performante cu care este dotat telescopul James Webb.

Găurile negre se formează prin prăbușirea în interiorul său a unei stele gigante, sub acțiunea gravitației. În timp, dimensiunea acestor găuri negre poate crește, pentru că ele acumulează permanent materie sub formă de praf cosmic, dar și planete sau chiar stele.

Materia care orbitează o gaură neagră, înainte de a fi consumată, se încălzește foarte mult sub acțiunea forței de frecare și emite o lumină puternică. Această lumină poate fi observată în prezent de senzorii unui telescop.

Pentru a surprinde această gaură neagră masivă, astronomii au folosit două camere cu infraroșu din dotarea telescopului James Webb.

Ei speră să poată identifica astfel și o gaură neagră primordială, adică una care s-a format imediat după Big Bang și a cărei existență este, deocamdată, doar ipotetică.

Oamenii de știință cred că aceste găuri negre timpurii s-au format în urma exploziei primelor stele din Univers, care aveau dimensiuni uriașe.
 

Share articol: