În zilele noastre ni se pare normal să împărtăşim online cât mai multe informații personale. Toţi avem conturi pe Facebook, Twitter, Instagram şi altele, pentru a ne ţine prietenii la curent şi a ne prezenta personalitatea exact aşa cum vrem să fie văzută de alţii.

Multe informaţii de pe Facebook îţi pot afecta, însă, viitorul, de la cele mai vechi postări până la cele mai noi. Dacă vrei să fii sigur că eviţi riscurile, începe prin a şterge detaliile menţionate mai jos.

1. Numărul tău de telefon

Toate persoanele care te cunosc şi ar trebui să aibă numărul tău de telefon îl au deja. Iar persoanele care vor să te contacteze pot oricând să-ţi ceară numărul într-un mesaj privat pe Facebook.

Dezvăluirea acestuia pe pagina ta nu este necesară absolut deloc şi poate provoca numai probleme. Fie că nişte copii puşi pe farse te sună în timpul nopţii, sau cineva se uită pe contul tău pentru a-ţi afla detaliile personale, discomfortul poate fi uşor provocat.

2. Data naşterii

Este adevărat că momentul în care persoanele de care nu ai mai auzit de un an îţi trimit o urare de „La mulţi ani!” este unul plăcut. Te face să te simţi important. Data ta de naştere nu este folosită, însă, numai pentru ca ceilalţi să-şi amintească acest mic detaliu.

Împreună cu numele şi adresa, data de naştere este folosită foarte des de hoţii de identitate. Pe Facebook, aceste informaţii sunt oferite aproape ca un standard, tuturor li se pare natural să dezvăluie câteva detalii despre viaţa lor. Protecţia identităţii tale este, însă, mult mai importantă decât un simplu mesaj primit de ziua ta!

3. Locaţia

Este atât de simplu să îţi precizezi locaţia la cel mai trendy restaurant, la o cafenea de hipsteri sau chiar acasă, pentru a arăta cum îţi petreci ziua. Asta nu înseamnă că trebuie să o faci. Adresa este alt detaliu de care hoţii de identitate au nevoie atunci când îşi caută victime. În plus, eşti vulnerabil atacurilor, deoarece oricine te poate urmări oriunde.

4. Pozele din aeroport sau din vacanţă

Cu toţii iubim să punem pe Facebook poze care arată destinaţiile şi activităţile incredibile din ultimele noastre călătorii. Imaginile cu un cocktail băut pe o plajă tropicală, sau cu animalele sălbatice dintr-un safari recent îţi garantează de multe ori sute de like-uri şi comentarii cu care te poti, apoi, mândri.

Ceea ce este ignorat de mulţi este, însă, faptul că anunţi lumii întregi că locuinţa ta este goală. Este astfel simplu să devii victimă a unui jaf. Chiar dacă setările tale de confidenţialitate nu permit publicului larg să îţi vadă pozele, lista ta de prieteni conţine, cu siguranţă, cel puţin câteva persoane pe care nu le cunoşti prea bine, sau poate chiar deloc. Cel mai bine este să nu rişti!

5. Şeful tău

Relaţia cu şeful tău ar trebui să ramână una strict profesională. De aceea, nu este nevoie să îl adaugi ca prieten pe Facebook, cu speranţa că îl vei impresiona.

Au existat multe cazuri în care oameni şi-au pierdut locul de muncă din cauza opiniilor vociferate pe reţeaua de socializare, sau a unor poze şi postări ce puteau reflecta o imagine negativă asupra angajatorilor.

În plus, nici tu, nici şeful tău nu aveţi nevoie să vedeţi detalii din viaţa personală a celuilalt. Pozele în costume de baie şi relaxarea cu familia şi prietenii pot provoca numai situaţii inconfortabile luni dimineaţă, când vă aflaţi din nou la birou.

6. Orice postare ciudată în care prietenii îţi dau tag

Toţi primim tag-uri din partea prietenilor din când în când, fie că e vorba de un meme amuzant, sau chiar imagini inadecvate. Aceste postări ar trebui şterse şi blocate de pe pagina ta de Facebook în viitor. Tot ce trebuie să faci este să intri în setările din Timeline de pe propria pagină şi să schimbi setările „Review posts” pentru a afişa „ON”.

În acest mod, vei putea vedea toate postările în care vei primi tag şi vei fi nevoit să le accepţi în cazul în care vrei să le faci vizibile pentru ceilalţi. Deşi pare că necesită mai mult efort, vei putea evita probleme cu potenţiali angajatori sau persoane care îţi vizitează pagina.

7. Pozele făcute la beţie

Deşi poţi alege cine îţi vede postările de pe Facebook, riscul că pozele făcute la petrecerile cu prietenii, atunci când ai consumat mai mult de o bere, pot ieşi oricând la suprafaţă.

Verificările reţelelor de socializare de către potenţiali angajatori sunt extrem de comune în zilele noastre. Pozele în care dansezi pe masă în club nu îi vor impresiona cu siguranţă. Cel mai sigur este să le ştergi complet de pe pagina de Facebook.

Dacă vrei să păstrezi totuşi amintirile, modifică urgent setările de confidenţialitate. Poţi face asta intrând în Setări>Confidenţialitate şi schimbând opţiunile care dictează cine îţi poate vedea postările şi cine te poate căuta pe website.