Romanii de la Bitdefender au venit cu lista lor de sfaturi pentru un concediu fara griji.

Specialistii in securitate ai Bitdefender au elaborat o lista de recomandari pentru protectia dispozitivelor in vacanta. Pe durata calatoriilor in tara sau strainatate, terminalele mobile se conecteaza frecvent la hotspot-uri wireless nesecurizate, pot fi pierdute pe plaja sau pot deveni victimele criptarii de catre temutii virusi ransomware.

Iata cateva sfaturi de securitate de care utilizatorii trebuie sa tina cont inainte sa plece in vacanta:

1. Pastrati o copie a datelor.

Virusii ransomware fac din ce in ce mai multe victime, prin blocarea dispozitivelor mobile si a continutului acestora si solicitarea unei rascumparari pentru deblocarea terminalelor. Ransomware se instaleaza mai ales prin drive-by download, deci fara ca utilizatorul sa descarce cu intentie vreun fisier, asadar evitati pe cat posibil navigarea pe pagini cu continut malitios. Nu dati click pe linkuri care pot parea suspecte si instalati o solutie antivirus ca sa va alerteze despre eventualele site-uri nesigure. Nu uitati sa va asigurati datele prin back up, fie online sau pe un dispozitiv fizic, pentru a va feri de probleme in caz de variatii ale alimentarii cu energie electrica sau alte eventuale accidente. 

2. Fiti atenti la aplicatiile pentru mobil.

Daca folositi aplicatii pentru a facilita gasirea hotelurilor, restaurantelor, muzeelor sau pentru a lua un taxi intr-o zona mai putin cunoscuta, instalati aplicatii numai din surse de incredere. Altfel, aplicatiile piratate pot sa va transmita contactele din agenda telefonului, pot sa va identifice pozitia folosind serviciile de localizare sau sa colecteze fotografii si alte date cu continut sensibil.

3. Conectati-va numai la hotspoturi Wi-Fi sigure.

Locurile care ofera servicii de internet wireless in mod gratuit sunt cel mai adesea cadrul ideal pentru distribuirea de virusi, dat fiind ca nu sunt protejate prin intermediul unei parole si oricine le poate accesa. Intr-un spatiu public, persoana de alaturi poate sa intercepteze usor traficul de pe dispozitivul folosit de catre dvs. si poate colecta informatiile personale, precum conturile si parolele folosite la plati online.

4. Folositi un browser sigur cand efectuati tranzactii in locuri publice.

Daca trebuie sa transferati bani prin Wi-Fi, alegeti o varianta sigura. Solutii precum Bitdefender Safepay™ protejeaza reteaua de accesul neautorizat si se asigura ca datele ajung in deplina siguranta la destinatia dorita. Este recomandat sa opriti setari precum Bluetooth sau conexiunea Wi-Fi atunci cand nu le folositi.

5. Protejati terminalul mobil cu parola.

Restrictionarea accesului la continutul telefonului sau al tabletei de catre alte persoane - fotografii private, agenda de contacte sau mesaje text - reprezinta o masura de siguranta simpla. Blocati ecranul gadgetului cu un cod PIN sau o parola. Folositi solutii de securitate anti-furt cu capacitate de urmarire si securizati informatiile esentiale prin criptare. Datele se pot securiza, utilizand software specializat, daca dispozitivul o permite, sau solutiile deja existente pe terminal. Astfel de solutii de securitate sunt disponibile si pentru PC.

6. Nu accesati link-uri si nu deschideti fisierele atasate provenite de la adrese de e-mail necunoscute.

E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate si fisiere atasate care sa contina malware, la fel ca in cazul laptop-urilor sau desktop-urilor. Ransomware si alte tipuri de continut malware sunt raspandite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evitati sa dati click pe linkuri cu caracter dubios sau sa descarcati fisiere atasate provenite de la expeditori necunoscuti.

7. Fiti discreti in legatura cu dezvaluirea locului in care va aflati.

Partajarea fotografiilor pe retelele de socializare este o practica frecventa pe durata vacantelor, insa postarea acestora avand setarile GPS activate va dezvalui si pozitionarea dvs. geografica. Dezactivati tehnologia GPS inainte de a face poze cu smartphone-ul, daca planuiti sa le publicati online, pentru a evita sa fiti localizati.

Share articol: