In urma cu 10 ani nu exista notiunea de crowdfunding. Daca aveai nevoie de bani pentru te miri ce proiect, trebuie sa apelezi la o notiune numita... imaginatie.

Asta a facut si Alex Tew, un student britanic de 21 de ani, care avea nevoie de bani pentru a-si continua studile. Tew a intrat in istorie cu primul hompage de un milion de dolari. Ideea de la care a pornit era cat se poate de simpla: sa creeze o pagina de un milion de pixeli, pe care ulterior sa ii vanda la pretul de 1 dolar/pixel, in blocuri de minimum 10x10 pixeli.

Site-ul milliondollarhompage.com a fost lansat pe 26 august 2005 si a devenit viral aproape imediat. In doar patru luni si ceva, Tew si-a vandut toti pixelii si a reusit sa adune un milion de dolari. Ideea lui a fost repede copiata de zeci de alti doritori de imbogatire rapida, dar urciorul nu merge de multe ori la apa. Cel mai recent exemplu e site-ul tenthousanddollarhomepage.com, creat de un american care a vrut neaparat sa-si cumpere ceasul Apple Watch de 10.000 de dolari.

Site-ul original si-a castigat insa locul meritat in istorie si a ramas online, chiar daca peste 20% din link-urile vandute initial trimit catre pagini care au disparut intre timp. Ultimul bloc de 1.000 de pixeli a fost vandut la licitate pe 1 ianuarie 2006, pe eBay, pentru suma de 38.100 de dolari. In timpul licitatiei, site-ul a fost si victima unui atac de tip DDoS. Intre timp, Alex Tew s-a apucat de... meditat.