Viteza este cea mai mare obținută vreodată până acum. 

În spatele descoperirii stă echipa de la University College London, care a reușit performanța de a transmite date la o viteză de 178 de terabiți pe secundă, adică o capacitate dublă față de orice sistem utilizat în lume în acest moment și de cinci ori mai rapidă decât recordul precedent.

Concret, viteza este la un asemenea nivel încât permite descărcarea întregului conținut de pe Netflix în doar o secundă. De asemenea. Aceasta se apropie și de limita teoretică de transmitere a datelor, care a fost studiată pentru prima dată de matematicianul american Claude Shannon, în 1949.

Inovația a fost posibilă datorită faptului că oamenii de știință au putut transmite date printr-un spectru mult mai mare decât cel permis în mod curent de fibra optică. Prin combinarea diferitelor tehnologii de amplificare, aceștia au putut să utilizeze la maximum proprietățile luminii prin care pot fi transmise date, permițându-le să manipuleze în mod individual și precis fiecare lungime de undă.

Totuși, experiementul rămâne, deocamdată, la nivel de concept, iar utilizatorii curenți nu se pot aștepta prea curând la o asemenea viteză a Internetului pe calculatoarele de acasă.

Foarte important este faptul că cercetătorii care au reușit această performanță au subliniat faptul că ar fi relativ ușor ca această tehnologie să fie folosită pentru infrastructura existentă și nici costurile de implementare nu ar fi prea mari, inclusiv în comparație cu opțiunea actuală pe fibră optică.

În viitor, aceste rate crescute de transfer vor fi necesare, pe măsură ce cantitatea datelor procesate la nivel mondial crește, dar și odată cu evoluția unor procese sau aplicații care vor apărea în anii următori și care vor transforma existența umană.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: