Echipa de cercetători a creat un nou tip de cip optic, un microactuator bazat pe rezonatori de microcavități, care înlocuiește 80 de lasere cu infraroșu cu un singur dispozitiv.

Astfel, aceștia au reușit să obțină o viteză-record de 44,2 terabiți pe secundă (Tbps) în cadrul unui test derulat pe o rețea de 75 kilometri de fibră optică standard.

În acest moment, în Australia viteza medie de descărcare este de doar 43,4 mbps, adică de 1 milion mai lentă decât cea obținută în test.

„Asistăm la o cursă globală pentru ca tehnologia să ajungă într-o etapă de comercializare, întrucât, în esență, micro-actuatorul este util pentru o gamă largă de alte tehnologii. Cred că vom vedea dispozitive ca acesta în laboratoarele de cercetare peste 2-3 ani și primele utilizări comerciale în aproximativ 5 ani”, a declarat pentru The Independent Bill Corcoran de la Universitatea Monash, unul dintre autorii studiului.

Cea mai mare viteză a Internetului disponibilă comercial este înregistrată în Singapore, unde viteza de descărcare medie este de 197,3 mbps.