A facut asta un american, judecat acum in primul caz de frauda cu bani virtuali

Moneda digitala Bitcoin (BTC) exista inca din 2009, dar recent a fost lovita de un scandal urias de frauda. O comisie americana a stabilit ca Bitcoin a fost folosit intr-o frauda de tip Ponzi. Un texan a creat o schema piramidala pe care a promovat-o prin intermediul fondului de investitii  “Bitcoin Savings and Trust” (BTCST).

Fondul a fost inchis in august 2012, dar creatorul lui, Trendon Shavers, a reusit sa stranga peste 700.000 BTC intre 2011 si 2012. Suma e echilaventul a 4,5 milioane de dolari. Mecanismul era simplu. Shavers le promitea investitorilor o dobanda saptamanala de pana la 7%, si vindea masiv moneda celor interesati sa cumpere Bitcoin mult si repede. 

In realitate, texanul a apelat la clasica schema Ponzi. Se folosea de banii noilor investitori pentru a-i plati pe cei vechi. Americanul folosea numele “Pirate” si “pirateat40” pentru a a cumpara reclama si a promova discutii online referitoare la Bitcoin. In felul asta a reusit sa insele 66 de investitori. 

“Escrocii nu pot scapa de autoritati, chiar daca folosesc Bitcoin sau alta moneda virtuala. Tot inselatorie se numeste”, avertizeaza Andrew Calamari, seful comisiei care s-a ocupat de acest caz. Anul acesta, americanii au blocat conturile bancare reale ale celui mai mare operator de tranzactii Bitcoin. Acesta nu se inregistrase oficial ca operator de servicii financiare. Un alt caz e cel al monedei virtuale LR. Autorul acesteia a fost acuzat de complicitate la spalare de bani, trafic de droguri, pornografie infantila si crima organizata.

Autoritatile avertizeaza ca, desi moneda virtuala in sine pare sigura, oamenii sunt expusi acelorasi riscuri de a cadea victima escrocheriilor. Motivul e simplu: natura umana si dorinta de castig raman neschimbate. Valoarea Bitcoin s-a prabusit dupa bula speculativa din aprilie, cand o unitate se tranzactiona cu 179 de euro Acum, 1 BTC valoreaza 70 de euro.

Share articol: