Specialistii in securitate IT au reusit sa creeze ceea ce pare a fi parola perfecta. Ei au folosit un artificiu al mintii umane. Descoperirea a fost prezentata la Simpozionul de Securitate USENIX.

Parola are un avantaj major: nu o stie nici macar posesorul ei. Prin urmare, acesta nu e nici tentat sa o divulge. Secventa de caractere este memorata inconstient.

Cercetatorii, intre care Daniel Sanchez de la Northwestern University, au realizat un experiment prin intermediul caruia au incercat sa ii invete pe participantii la studiu o secventa de 30 de caractere. Oamenii s-au jucat un joc asemanator cu Guitar Hero, in care li se cerea sa loveasca literele ce apar pe ecran.

Fara ca ei sa-si dea seama, o parte dintre literele pe care le atingeau apareau mai des in aceeasi succesiune. Aceasta era, de fapt, parola.

Dupa 45 de minute, cat a durat jocul, participantii la studiu au vazut parola de 200 de ori, amestecata printre alte litere.

Jocul a fost reluat dupa o perioada de timp. Cercetatorii au constatat atunci ca subiectii erau cu 10% mai rapizi la joc atunci cand aparea secventa de 30 de litere invatata, fata de celelalte caractere.

Cand au fost intrebari care e parola, oamenii n-au fost capabili sa o reproduca, scrie Business Week