Utilizatorii de Android sunt avertizati ca un nou malware numit FalseGuide a reusit sa se ascunda in mai multe aplicatii din Google Play din 2016 pana la inceputul acestui an. Aproape 2 milioane de utilizatori au suferit de pe urma acestui malware, scrie Telegraph.

Aplicatiile afectate par sa ghideze catre alte jocuri pentru Android si au fost create de dezvoltatori fictivi cu nume precum "Sergei Vernik" sau "Nikolai Zalupkin". Expertii in securitate avertizeaza ca FalseGuide nu poate fi sters odata ce un telefon este infectat - iar utilizatorii care au patit-o au fost bombardati cu reclame.

Google a sters din magazinul oficial aplicatiile afectate. Se crede ca o echipa de hackeri din Rusia este in spatele acestui malware pe care e posibil sa-l foloseasca pentru a crea un botnet, adica un grup de device-uri controlate de hackeri fara ca proprietarii sa stie.

Firma de securitate Check Point avertizeaza ca acesti botnet au crescut in numar in ultimele luni: "Utilizatorii nu ar trebui sa se bazeze pe securitatea magazinelor de aplicatii pentru a fi protejati si sa implementeze masuri de securitate aditionale pe telefonul mobil, la fel cum fac si pe propriile PC-uri".