Comisia Europeană a dat gigantului american o amendă record de 4,34 miliarde de euro (aproximativ 5 miliarde de dolari), pentru restricţiile ilegale impuse producătorilor de smartphone-uri ce utilizează sistemul de operare Android şi operatorilor reţelelor de telefonie mobilă.

Comisia a cerut Google să renunţe la comportamentul ilegal în termen de 90 de zile sau se va confrunta cu amenzi suplimentare, de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică pe plan global a firmei mamă Alphabet.

Google este acuzat că abuzează de poziția dominantă pe care o deține pe piața dispozitivelor mobile cu Android, în trei zone cheie.

În primul rând, nu permite producătorilor de telefoane mobile să scoată pe piață dispozitive cu sisteme de operare desprinse din Android.

În al doilea rând, Google este acuzat că plătește anumiți producători și operatori de telefonie mobilă pentru ca aceștia să folosească exclusiv motorul de căutare Google Search pe telefoanele pe care le vând.

Și în al treilea rând, Google este acuzat că favorizează propriile aplicații de căutare online, Google Search și Chrome, pe toate dispozitivele cu Android. 

Sursa: Agerpres