Atacurile cibernetice care au vizat mai multe institutii din Ucraina au consecinte neasteptate.

Autoritatile ucrainene au anuntat marti dupa-amiaza ca angajatii au efectuat mai multe verificari manuale ale nivelului de radiatii de la Cernobil, dupa atacurile cibernetice care au lovit mai multe institutii guvernamentale si companii din Ucraina.

"Din cauza unei deconectari temporare a sistemelor Windows, monitorizarea radiatiilor se face manual", a anuntat agentia guvernamentala care gestioneaza zona de excluziune Cernobil.

Un alt reprezentant al agentiei a precizat ca doar verificarea angajatilor care intra si ies din zona se face manual, in vreme ce monitorizarea radiatiilor continua in conditii normale.

Premierul Groisman a declarat ca institutiile guvernamentale si companiile ucrainene sunt vizate de un atac cibernetic "fara precedent", care nu a lovit insa cele mai importante sisteme informatice ale Kievului.

"Este un atac fara precedent, dar expertii nostri isi fac treaba si protejeaza infrastructura strategica. Sistemele importante nu au fost afectate", a scris premierul ucrainean intr-un mesaj postat pe Facebook.

Un reprezentant al Consiliului de Securitate de la Kiev a precizat ca exista semne ale implicarii rusilor in valul de atacuri cibernetice care au lovit institutiile din Ucraina.

De asemenea, acest atac pare ca se raspandeste rapid in intreaga lume si a blocat deja sistemele informatice ale unor companii si firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca si Rusia.

Atat compania petroliera rusa Rosneft, cat si compania daneza Maersk, au anuntat ca sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme exista si in birourile din Marea Britanie si Irlanda.

Autoritatile spaniole au anuntat ca un atac cibernetic a vizat inclusiv multinationalele Mondelez si DLA Piper.

Vicepremierul ucrainean a anuntat ca sistemul informatic guvernamental a cazut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat ca este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat in luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de tari.

O agentie guvernamentala elvetiana a anuntat reintoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme in principal in Ucraina, Rusia, Marea Britanie si India.

Virusul Petya a afectat mai multe sisteme informatice in 2016.

Sursa: News.ro

Sursa foto: iStock

Share articol: