STIREA E IN CURS DE ACTUALIZARE. Da REFRESH pentru a afla detaliile conferintei de presa.


21:13: Gata toata conferinta de presa. Seara buna! Multumim ca ati fost alaturi de noi!

21:10: Sesiunea de intrebari si raspunsuri continua. Deocamdata nimic notabil.

21:01: Microsoft ar fi contribuit la Graph Search, spune Zuckerberg.

20:58: Zuckerberg mai spune ca aceste cautari nu vor fi corelate cu reclamele pe care le vad oamenii pe Facebook.

20:56: "Cat de repede va fi disponibil, pentru cata lume?", e o alta intrebare venita de la jurnalisti. Zuckerberg: "Pentru sute, chiar mii de azi. Nu stim cat de repede se va extinde apoi, depinde cum merge testarea versiunii beta. Cu cat merge mai bine, cu atat va fi disponibil mai repede"

20:54: "E ceva ce vei gasi cu Graph Search si nu gaseai pana acum cu cautarea clasica de pe Facebook?", intreaba cineva. Zuckerberg: "Raspuns scurt, nu. (...) Doar ca acum e mai usor"

20:52: Gata prezentarile, gata lansarile. Urmeaza sesiunea de intrebari si raspunsuri.

20:51: Serviciul incepe in engleza, iar limbile celelalte vor fi adaugate rand pe rand.

20:46: Zuckerberg imprumuta exprimarea "one more thing" (inca un lucru) pe care o folosea Steve Jobs. Ne spune ca Facebook a semnat un parteneriat cu motorul de cautare Bing. Pentru cautari gen "vreme", vom obtine rezultate relevante prin Bing, spune el.

20:44: Zuckerberg s-a intors pe scena. Zice ca Graph Search e inca un produs Beta si ca va fi rafinat de Facebook. Zuckerberg insista puternic ca Graph Search e in spiritul protejarii confidentialitatii datelor. Foarte multa moneda s-a batut pe tema asta. Foarte, foarte multa.

20:41: Primim si un link de unde sa aflam informatii mai multe: http://www.facebook.com/about/graphsearch

20:40: Facebook da in continuare exemple de cautari posibile cu Graph Search: Restaurante din San Francisco preferate de oameni din India.

20:38: Ca sa lamurim Graph Search: atunci cand cauti ceva pe Google, cauti in toata lumea, iar atunci cand cauti ceva pe Graph Search, cauti in interiorul retelei tale de prieteni, printre ei si printre preferintele lor si poti lua in calcul mai multe criterii. Obtii un rezultat personalizat retelei tale de prieteni, fata de o cautare pe Google, care iti da un raspuns general.

20:35: Merg si cautarile combinate: "Muzica preferata de oamenii care il plac pe Barack Obama", spune un exemplu dat de Facebook

20:32: Am vazut cum putem cauta oameni, cum putem cauta poze. Acum ni se arata cum e interesele utilizatorului, cu alte cuvinte filme, muzica, seriale TV:

20:30: Deocamdata nu s-a zis daca atunci cand vrei sa cauti "poze cu Parisul" trebuie ca acest oras sa fi fost setat inainte. Vedem :) Asteptam :)

20:28: Graph Search te ajuta sa cauti mai usor si poze. Exemplu: "poze cu prieteni la catarat pe munte". Nu va entuziasmati prea tare, inca nu stim daca aceasta mult laudata cautare in limbaj normal va fi disponibila si pentru romana.

20:25: Da, sistemul e mult mai simplu daca vrei sa cauti informatii despre fostii colegi de clasa pe care nu ti-i mai amintesti foarte bine.

20:23: Poti folosi un limbaj natural, iar exemplul dat e "Oameni pe nume Chris care sunt prieteni cu Lars Rasmussen si care au invatat la Stanford". Poti rafina cautarea dupa toate informatiile din profilul de Facebook, gen firma la care lucreaza, orasul natal samd.

20:21: Ce e interesant e ca Graph Search ofera raspunsuri in functie de cat de apropiate sunt conexiunile tale cu prietenii care apar in rezultate.

20:20: Vedem cum functioneaza Graph Search si aflam ca putem cauta prietenii din lista carora le plac Star Wars si Harry Potter, prin urmare pot fi mai multe criterii.

20:17: Deja lucrurile par mai limpezi legate de Graph Search. Zuckerberg ii prezinta pe Tom Stocky si Lars Rasmussen, cei care au creat Graph Search. Asteptam o prezentare usor mai tehnica aici.

20:15: Participantii la conferinta vad un film in care Graph Search e explicat. In mare, poti cauta lucruri care: restaurante intr-o anumita zona, prieteni intr-o anumita zona, seriale TV la care se uita prietenii tai. Sa fie asta marele anunt?

20:13: Mai multe explicatii despre cautarea pe web vs. Graph Search. Cu Graph Search poti afla raspunsuri la intrebari gen: "Care sunt prietenii mei din zona San Francisco?", explica Zuckerberg

20:12: Zuckerberg spune ca graph search respecta confidentialitatea. "Mare parte din continutul de pe Facebook nu e public, deci vrei un mod prin care sa gasesti lucruri care au fost share-uite cu tine". Cred ca asta-i definitia termenului.

20:09: Zuckerberg vorbeste despre "graph search", un fel de graf social, care nu seamana Google. Cel mai probabil e ceva ce iti permite sa cauti o informatie in interiorul retelei tale. 

20:06: Vorbeste despre news feed-ul si despre cat de mult ne ajuta ele sa aflam lucruri despre cei din reteaua noastra.

20:05: Zuckerberg e pe scena: "Misiunea noastra e sa facem lumea mai deschisa si mai conectata"

20:03: COO Faceook Sheryl Sandberg isi face aparitia.

20:02: Ok :) Punctualitatea nu e punctul lor forte.

19:59: 3.....2.....1.....

19:57: In sala care arata a "cantina studenteasca", dupa cum a spus un cititor al yoda.ro, sefii de la Facebook sunt asteptati din clipa in clipa. Suntem cu ochii pe ei :)

19:55: Asta-i pupitrul de la care vor vorbi oficialii Facebook. Poza e facuta de engadget. Ne asteptam la un decor mai frumos. Voi nu?

19:50: cnet.com a postat o poza cu jurnalistii asteptandu-l pe Zuckerberg. Mai sunt 10 minute :)

19:46: Suntem pe pozitii. Asteptam sa inceapa conferinta de presa! Stai cu noi sa afli ce se intampla. Mai sunt 14 minute.


-------

Conferinta de presa incepe la ora 20:00, ora Romaniei.

Pentru evenimentul care are loc astazi, Facebook a trimis o invitatie simpla, cu alb si albastru, culorile caracteristice, pe care spune: "Vino sa vezi ce construim". Facebook a avut o evolutie buna pe burse, in asteptarea anuntului misterios.

Inainte de conferinta de presa, speculatiile s-au tinut lant. S-a zvonit ca reteaua de socializare ar putea veni cu imbunatarile in diverse zone. Una dintre acestea ar fi Timeline-ul (Cronologia). Schimbari ar putea aparea si la fluxul de stiri, care ar putea sa fie mai bine organizat. Modificari ar putea aparea si la serviciul de chat, domeniu in care cei de la Facebook au tot realizat schimbari.

Cei mai optimisti vorbeau, insa, despre lansarea unui telefon Facebook sau a unei platforme de blogging. Jurnalistii celebrului site TechCrunch aproape ca au confirmat aceasta informatie.

In urma cu cateva saptamani zvonul, era ca "Facebook Phone" ar fi de fapt HTC Opera UL si este un model middle-level. Smartphone-ul este de asteptat sa aiba un display touch cu rezolutia de 1280 x 720 pixeli, un procesor dual-core cu frecventa de 1,4 GHz si un procesor grafic Adreno 305. Cel mai probabil, telefonul va avea instalat sistemul de operare Android 4.1.1 Jelly Bean.

Reteaua de socializare are un miliard de utilizatori in intreaga lume.