Aplicatia Spritz isi propune sa ne ajute sa citim mai repede. Mai exact, ne ajuta sa parcurgem cu privirea in jur de o mie de cuvinte intr-un singur minut. Totusi, ramane intrebarea cat de mult reusim sa intelegem din textul pe care il citim intr-un ritm accelerat.

Cand citim, privirea noastra se misca de la un cuvant la altul si de la un rand la celalalt, iar asta ne incetineste ritmul. Mult mai rapid este atunci cand cuvintele ne apar in fata, unul dupa altul, spun creatorii unei noi aplicatii menite sa ne ajute sa citim o carte in viteza.

Aplicatia se deosebeste de alte programe de gen prin felul in care aliniaza cuvintele. Mai exact cate o litera din fiecare cuvant este colorata in rosu, oferind ochiului un punct stabil asupra caruia sa se concentreze.

Testata de trecatorii din New York, aplicatia a starnit reactii mixte.

Psihologii avertizeaza ca atunci cand folosesti aplicatia risti sa termini un text fara sa intelegi ceva din el si fara sa iti ramana vreo informatie in minte.

Michael Masson, psiholog: "Ne ia timp sa intelegem ce inseamna cuvintele pe care le citim, odata ce le punem cap la cap."

Aplicatia va ajunge foarte curand pe piata. Deocamdata ea este preinstalata pe unele telefoane de ultima generatie care sunt deja in magazine.