În luna februarie, Google a eliminat din Play Store 600 de aplicații. Printre ele și una numită Clean Master, un tool de securitate care promitea protecție antivirus și navigare securizată pe Internet și care avea deja peste un miliard de descărcări. 

Deși Google nu a comentat pe marginea detaliilor pe care le cunoștea despre această aplicație realizată de compania Cheetah Mobile din China, publicația Forbes informează că o companie de securitate ar fi oferit gigantului IT dovezi clare referitoare la datele private care erau colectate prin Clean Master, inclusiv site-urile accesate incognito, căutările introduse în motorul de căutare, access point-urile Wi-Fi, dar și lucruri mult mai detaliate, precum felul în care aceștia navigau pe paginile web pe care intrau.

În replică, Cheetah, o companie al cărei investitor majoritar este Tencent, susține că monitorizarea utilizatorilor este necesară pentru a-i păstra în siguranță și pentru a le oferi servicii utile.

Dezvăluirile vin în urma unor probleme legate de intimitatea utilizatorilor pe care aplicațiile Cheetah le-au avut de-a lungul timpului. În 2018, Google a mai înlăturat din Store și aplicația CM File Manager, tot pe motive de fraudă și de încălcare a politicilor proprii.

Și se pare că nu ar fi vorba doar despre Clean Master. Alte trei produse Cheetah – CM Browser, CM Launcher și Security Master, aplicații cu sute de milioane de descărcări, ar fi făcut același lucru, arată specialistul în securitate cibernetică Gabriel Cîrlig. Acesta a analizat anul trecut comportamentul aplicațiilor și a ajuns la concluzia că Cheetah colecta informațiile transmise prin dispozitivele oamenilor, criptând datele și trimițându-le pe serverul ksmobile.com.

Răspunsul Cheetah arată că, într-adevăr, sunt colectate date, însă exact din motive de securitate. De exemplu, aceștia arată că istoricul de navigare pe internet este monitorizat tocmai pentru a se asigura că utilizatorii nu vizitează site-uri periculoase.

Oricum ar fi, colectarea datelor utilizatorilor ridică întrebări serioase legate de felul în care ar putea fi folosite acestea, iar aplicațiile care nu au politici transparente în acest sens trebuie tratate cu o doză de scepticism. 

Share articol: