Nick D'Aliosio a reusit sa le implineasca visul elevilor si studentilor :) Din dorinta de a-si face temele intr-un mod mai simplu, el a creat o aplicatie cu care si-a pus bazele unei companii pe care a vandut-o celor de la Yahoo pentru 30 de milioane de dolari la doar 17 ani! Acum, el lucreaza in paralel la compania detinuta de Yahoo si este un adolescent normal, care invata cat poate de mult la scoala.

El a acordat un interviu pentru cei de la Expansion in care si-a spus povestea. Acum are 18 ani, nu citeste ziare, nici macar online, dintr-un motiv simplu - nu are timp! El spune ca informatiile pe care le-a citit online l-au facut sa-si schimbe obiceiurile. S-a gandit foarte mult si a creat un softwar care selecteaza informatiile esentiale si interesante si le transforma in ceva mult mai simplu de citit si inteles.

Cu ajutorul mai multi investitori precum miliardarul chinez Li Ka-Shing si actorul britanic Stephen Fry, el a reusit sa creeze acest software care rezuma un text lung in doar cateva propozitii. Aplicatia a generat un interes enorm si avea deja milioane de utilizatori inainte ca cei de la Yahoo sa cumpere compania. Acum lucreaza la Yahoo pentru a imbunatati aplicatia si a dezvolta altele cu caracteristici similare.

"Am creat aplicatii in vacanta, dar nu numai pentru satisfactia de a le crea, ci pentru a le vinde" a spus D'Aliosio, cel care s-a nascut in Australia si s-a mutat in Marea Britanie cand avea 7 ani. Acum este in ultimul an de liceu in Wimbledon. A avut mereu note foarte bune la scoala si in liceu si a invatat de unul singur programare. Prima aplicatie vanduta catre Apple a generat castiguri de 79 de lire in prima zi.

"Atunci am realizat ca exista un viitor pentru asta si m-a incurajat sa dezvolt mai multe aplicatii. De fiecare data cand ma gandesc la o noua aplicatie, imi setez un tel si incepe dezvoltarea care e de multe ori lenta" mai spune D'Aloisio.

Temele la scoala au fost cele care l-au facut sa creada ca e nevoie de o aplicatie care sa rezume totul pentru ca informatiile de pe motoarele de cautare erau dificil de folosit pentru a realiza ce e relevant si ce nu. "Este un proces ineficient si atunci mi-a venit idea rezumatelor, cele care ii ajuta pe utilizatori sa realizeze ce e de interes si ce, nu. Dar crearea aplicatiei pentru rezumate nu a fost facila. A trebuit sa invat modul de procesare naturala a cuvintelor si sa scriu un algoritm care sa ofere un inteles" spune D'Aliosio.

Programul numit Summly a avut o versiune initiala numit Trimit. Nu a mers bine. De cele mai multe ori, prin acel rezumat se pierdea total intelesul textului. "Cand am inceput asta, eram foarte precaut. Per total, programul incearca sa evalueze o propozitie luand in calcul mai multe variabile, precum lungimea propozitiei, continutul si numarul de nume reale". Chiar daca nu functiona la parametrii pe care si i-ar fi dorit, D'Aliosio a lansat Trimit in 2011 iar asta a atras atentia celor de la Horizon Ventures, o companie detinuta de miliardarul chinez Li Ka-Shing. O echipa de la Hong Kong s-a dus la Londra pentru a-l cunoaste pe D'Aloisio si pe parintii lui. Dupa intalnirea, i-au oferit fonduri de 300.000 de dolari pentru dezvoltarea aplicatiei.

Asta i-a permis sa angajeze experti in programare si a pus bazele companiei. Doi ani mai tarziu, Summly a fost lansata iar Yahoo a cumparat compania lui D'Aliosio cu 30 de milioane de dolari.