Așa s-a întâmplat și de această dată, iar compania de cybersecurity Evina a testat o serie de aplicații și a descoperit 25 de astfel de programe care furau credențialele utilizatorilor de Facebook. Acestea au fost eliminate imediat din Google Play Store, iar dacă nu le-ați șters deja din telefon, e momentul să o faceți.

Lista de mai jos conține aplicații cu funcționalități diverse, de la jocuri de cărți, la programe de organizare și chiar o aplicație pentru utilizarea lanternei. Împreună, acestea au acumulat peste 2 milioane de descărcări și toate conțin același cod malițios.

Astfel, programele așteaptă ca utilizatorul să ruleze o aplicație realizată de Facebook. Ulterior, deschid un nou tab în browser cu o pagină de login falsă pe care o afișează deasupra aplicației pornite inițial. Utilizatorii ar fi trebuit să introducă în fereastră credențialele, iar virusul le copia și le trimitea către un server dedicat.

Sigur că cei mai experimentați dintre ei ar fi putut zări mai rapid înșelătoria, dar copiii sau cei în vârstă ar fi putut fi ușor păcăliți, iar contul lor ar fi fost compromis.

De aceea este foarte important să ne asigurăm tot timpul că aplicațiile pe care le instalăm sunt legitime, și chiar putem face asta destul de simplu, dacă analizăm puțin comentariile celorlaltor persoane care le-au descărcat. Și pentru multe dintre cele de mai sus existau indicii referitoare la pericolele pe care le ridică, dar chiar și așa foarte mulți oameni s-au lăsat ușor păcăliți. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: