Pentru prima dată în istorie, Google va cere bani de la producătorii de dispozitive Android, pentru ca aceștia să poată folosi Play Store și diferite aplicații preinstalate.

Taxa pentru licență a fost introdusă ca urmare a unei amende record primită de Google, de 5 miliarde de dolari, în vara acestui an.

Compania a fost acuzată că obliga producătorii să preinstaleze pe telefoanele Android aplicații, motorul Google Search și browserul Chrome, încălzând astfel legea antitrust.

Prin urmare, deși sistemul de operare Android va rămâne gratuit și open-source, producătorii de dispozitive cu Android vor fi nevoiți să plătească dacă vor să mai preinstaleze pe telefoanele lor aplicațiile Google și Play Store.

Noua taxă va fi impusă pentru folosirea Play Store și a unor aplicații precum Gmail sau YouTube, nu însă și pentru Google Search sau Chrome, care vor rămâne gratuite.

În acest fel, Play Store și aplicațiile Google vor putea fi preinstalate și pe dispozitive care nu au sistemul Android oficial, ci unul dezvoltat independent de Google.

Deocamdată Google nu a anunțat cât de mare va fi taxa de licență.