Cei de la BBC au facut o investigatie in cadrul programului Panorama sub acoperire si au descoperit ca Apple nu s-a tinut de cuvant dupa sinuciderile Foxconn din 2010 - muncitorii continua sa fie tratati prost, angajatii epuizatii adormind in timpul turelor de 12 ore.

Reporterii care s-au angajat la fabricile din Pegatron au descoperit ca programul de lucru depaseste in mod regulat 60 de ore pe saptamani, in pofita liniei pe care merge companie, si ca lucruri standard precum cardurile ID, incaperea pentru dormit, intalnirile de lucru sunt incalcate.

BBC spune ca promisiunile facute de Apple pentru protejarea muncitorilor au fost "incalcate frecvent". Cei de la Apple au raspuns la acuze, spunand ca nu sunt de acord cu aceasta concluzie. Intr-un email trimis de vice-presedintele operatiunilor, Jeff Williams, acesta spune ca atat el, cat si CEO-ul Tim Cook, sunt "ofensati de sugestia ca Apple si-ar incalca promisiunea fata de muncitori sau ar pune pe picior gresit clientii in orice mod. Raportul Panorama spune ca Apple nu ofera conditii bune de munca. Sa va spun ceva: nimic nu poate fi mai departe de adevar".

Cei de la BBC au filmat un examen de siguranta si sanatate de la o fabrica Pegatron in care muncitorii spuneau raspunsurile la unison, ceea ce inseamna ca nu exista vreo posibilitate de esec. Imaginile par sa arate ca muncitorii nu aveau de ales si sa scape de turele de noapte si munceau in picioare. Un reporter a trebuit sa munceasca 18 zile la rand in ciuda faptului ca a cerut o zi libera in mod repetat, spun cei de la BBC.

Apple le-a raspuns celor de la BBC: "Nu stim sa existe o alta companie care sa faca la fel de multe ca Apple pentru a se asigura de conditii corecte si sigure de munca. Lucram cu distribuitorii pentru a rezolva situatiile dificile, si vedem o imbunatatire semnificativa si constanta, dar stim ca munca noastra nu se incheie niciodata".

Compania a mai spus ca este normal ca muncitorii sa doarma in timpul pauzelor, insa vor investiga daca exista cazuri in care muncitorii sa adoarma in timpul lucrului. Spun ca au monitorizat programul de lucru pentru mai bine de 1 milion de muncitori si ca un angajat de la Pegatron lucreaza in medie 55 de ore pe saptamana.

Investigatia facuta de programul Panorama al celor de la BBC au mai descoperit ca adolescenti din minele ilegale din Indonesia unde copiii lucreaza in medii periculoase ar putea ajunge la Apple.