Gigantii din IT sunt acuzati nu au facut verificari de baza pentru a se asigura ca mineralele din produsele lor nu sunt extrase de catre minori.

Apple, Samsung si Sony se afla printre companiile suspectate ca mineralele din bateriile litiu-ion de la produsele lor ar fi extrase din mine de catre copii.

Intr-un raport despre minele de cobalt din Republica Democrata Congo se arata ca cei mai mici copii care muncesc acolo au varsta de sapte ani. Cobaltul este o componenta importanta a bateriilor litiu-ion si 50% din productia mondiala se realizeaza in Congo. Minerii care lucreaza acolo sunt expusi problemelor de sanatate si chiar accidentelor fatale, avertizeaza Amnesty International. Se crede ca cel putin 80 de mineri au murit in minele din sudul acestei tari doar in perioada septembrie 2014 – decembrie 2015.

Paul, un orfan de 14 ani, a inceput sa lucreze in mina de la varsta de doar 12 ani: “petreceam 24 de ore in galerii. Intram dimineata si mai ieseam a doua zi dimineata. Mama adoptiva planuia sa ma trimita la scoala, dar tatal adoptiv nu a fost deacord, m-a exploatat punandu-ma sa muncesc in mina.”

UNICEF estimeaza ca aproximativ 40 de mii de copii lucreaza in minele din Congo.

Ca raspuns la acest raport, Apple a declarat ca “munca intreprinsa de copii nu este tolerata in randul firmelor de la care achizitionam materii prime si ne bucuram ca suntem pionierii unor norme de siguranta in aceasta industrie.” Compania sustine ca face audite in randurile furnizorilor sai si ca obliga orice firma gasita cu nereguli: sa ii plateasca minorului transportul inapoi acasa, sa ii finanteze studiile la scoala aleasa de el sau de familia acestuia, sa continue sa ii dea salariu si sa ii ofere un job atunci cand minorul atinge varsta legala.

Samsung a afirmat deasemenea ca are zero toleranta fata de exploatarea copiilor si ca desfasoara regulat teste in randul furnizorilor sai.

Sony a comentat: “colaboram cu furnizorii pentru a ne asigura ca sunt respectate drepturile omului si conditiile de munca la locurile de productie si extractie a mineralelor si a altor materii prime.”

“Este un mare paradox ale erei digitale faptul ca unele dintre cele mai bogate si inovative companii pot vinde produse incredibil de sofisticate fara sa fie obligate sa spuna de unde au procurat material prima” a declarant Emmanuel Umpula, director executiv la Africa Resources Watch.

Totodata, Mark Dummett, cercetator la Amnesty a spus ca mineritul “este una dintre cele mai crunte forme de exploatare a minorilor. Vitrinele frumos aranjate si produsele care dispun de o tehnologie de top sunt in puternic contrast cu imaginea copiilor care cara saci grei cu pietre pe coridoarele inguste din mine, riscand probleme pulmonare iremediabile.”

Sursa: StirileProTV

Share articol: