Succesul hitului "Gangnam Style" al artistului sud-coreean Psy, care are peste 2,1 miliarde de vizualizari pe platforma online de partajare de videoclipuri Youtube, a fortat compania Google sa schimbe sistemul de contorizare a afisarilor, dupa atingerea numarului maxim care putea fi inregistrat.

Cantecul "Gangnam Style" a fost lansat de artistul sud-coreean Psy in iulie 2012, iar videoclipul a cucerit curand lumea, cu ajutorul platformei Youtube, coregrafia artistului devenind rapid un adevarat fenomen cultural, potrivit contactmusic.com.

Clipul video a avut atat de mult succes, incat chiar si personalitati din lumea politica si lideri mondiali au copiat miscarile artistului sud-coreean, videoclipul fiind primul din istorie care a depasit un miliard de vizualizari pe internet.

La doi ani si jumatate de la lansarea piesei, videoclipul a continuat sa stabileasca recorduri, depasind recent 2,1 miliarde de vizualizari.

Succesul piesei a fortat compania Google, care detine platforma Youtube, sa schimbe algoritmul de contorizare cand clipul a atins numarul de 2.147.483.647 de afisari, aceasta fiind valoarea maxima pe care sistemul informatic o poate afisa, folosind un sistem pe 32 de biti.

Google a anuntat, intr-un articol publicat pe blogul oficial al companiei, ca, atunci cand Youtube a fost creat, nimeni nu si-a imaginat ca un videoclip va ajunge sa fie vizualizat de atat de multe ori. "Dar asta era inainte de a-l fi intalnit pe Psy", a spus compania, care a precizat ca a schimbat algoritmul de contorizare, trecand la unul pe 64 de biti, a carui valoare maxima ce poate fi afisata in dreptul vizualizarilor unui videoclip este 9.223.372.036.854.775.808.

Cand numarul maxim al vechiului algoritm a fost atins, niciun utilizator al Youtube nu a remarcat ca algoritmul de contorizare nu mai functiona pentru videoclipul lui Psy. Utilizatorii au putut urmari imaginile in continuare, dar afisarile nu mai puteau fi contorizate peste valorea maxima. Pentru a marca evenimentul, Youtube a instalat o optiunea inedita. Utilizatorii care urmaresc videoclipul pot pozitiona cursorul peste numarul de vizualizari, iar cifrele incep sa se schimbe rapid si aparent fara sens.