Implicarea unui grup de hackeri cu legaturi cu Coreea de Nord in uriasul "ransomware" este "foarte probabila", considera societatea in domeniul securitatii cibernetice Symantec.

Symantec a constatat asemnari intre virusul WannCry, folosit in atacul comis in urma cu aproximativ zece zile si alte programe legate de Lazarus Group, un grup de hackeri prezentanti ca apropiati Coreei de Nord.

Phenianul, care a fost deja acuzat de acest lucru saptamana trecuta, neaga ca ar avea vreo legatura cu atacul cibernetic mondial.

Conform datelor Agentiei Europene pentru Securitatea Retelelor si Sistemelor Informatice (ENISA), campania WannaCry a atins in jur de 190.000 de sisteme compromise localizate in peste 150 de tari, printre organizatiile afectate regasindu-se si operatori de servicii esentiale (sanatate, energie, transport, finante, telecom).

Sase institutii publice si companii din Romania se regasesc printre cele 326 de adrese IP afectate de atacul ransomware WannaCry, a anuntat Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO). Aproape o treime dintre adresele afectate sunt in Bucuresti.

Sursa: News.ro