Un grup de oameni de stiinta, majoritatea din Marea Britanie, a realizat o "Lista a Apocalipsei" gandind posibile evenimente catastrofale care sa ameninte civilizatia si sa duca la disparitia speciei umane, relateaza The Independent, citat de stirileprotv.ro

Initiativa este condusa de astronomul britanic Martin Rees, unul dintre cei mai straluciti cosmologi ai zilelor noastre, si isi propune sa ofere guvernelor internationale si opiniei publice o lista a dezastrelor care ar pune capat omenirii asa cum o stim.

Din grupul oamenilor de stiinta care si-au imaginat sfarsitul lumii si posibilele cauze ale sale fac parte Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta din lume, Huw Price, profesor de filosofie la Cambridge, Jaan Tallinn programatorul estonian care a cofondat Skype, Robert May, profesor, om de stiinta, presedinte al Societatii Regale si consultant al guvernului britanic. Liderul lor, Martin Rees este cunoscut pentru ca a adus contributii importante in studiul gaurilor negre, al formarii galaxiilor si in astrofizica la energii inalte.

De la atacuri cibernetice ale teroristilor care se folosesc de internet pentru a crea haos pana la raspandirea de boli create in laboratoare si aparitia unui roboti sau calculatoare ucigase, scenariile pentru sfarsitul lumii sunt extrem de diverse.

Atacuri cibernetice

Una dintre cele mai mari amenintari la adresa omenirii o reprezinta atacul cibernetic, in special cel in urma carora am putea pierde controlul asupra retelelor de electricitate la nivel mondial.

Bioterorism

Pentru a dezvolta arme nucleare e nevoie de o infrastructura complicata, insa pentru a crea virusi si microbi modificati e nevoie de un simplu laborator.

Criza alimentelor

Industria aliementara moderna este bazata pe distribuirea imediata, fara depozitare. Un esec al retelelor informatice ce controleaza acest lucru ar putea duce la o criza mondiala.

Pandemii

Cresterea mobilitatii la nivel mondial face specia umana mai supusa riscului de a prinde si raspandi foarte usor un virus inainte ca un vaccin pentru el sa poata fi creat.

Inteligenta artificiala constienta de propria existenta

Unii oameni de stiinta considera ca un atac al calculatoarelor inteligente asupra omului poate ajunge o amenitare serioasa la adresa omenirii.

Catastrofe climatice

Incalzirea globala este unul dintre fenomenele care determina schimbari majore la nivel mondial si care poate duce la sfarsitul lumii asa cum o stim.