Facebook a ajuns sa fie si la noi una dintre principalele surse de inspiratie pentru avocatii implicati in procese de divort.

Juristii estimeaza ca trei din zece cupluri s-au separat dupa ce unul dintre soti a gasit dovezi compromitatoare pe astfel de site-uri.

Alexandru: ''Foloseam acelasi computer, aveam aceasi parola, a fost usor... Am accesat convorbirile dintre ei si, in rest... mda. Era o relatie stransa de prietenie intre familia noastra si familia persoanei respective... ''.

13 ani de casnicie s-au dus pe apa sambetei in cazul lui Alexandru. Suspiciunile ca intre sotia lui si un prieten de familie ar fi mai mult decat o simpla prietenie i s-au confirmat, dupa ce a scotocit pe contul de socializare al partenerei. Nu stie nici acum daca ea a lasat voluntar mesajele compromitatoare, insa e hotarat sa foloseasca aceste probe in instanta.

Denisa Dinu, avocat: "Aceste probe sunt aduse in ideea de a stabili culpa celuilalt partener, fie in a obtine custodia unui minor sau o satisfactie personala, ca sa fie din culpa celuilalt".

Specialistii spun ca in prezent trei din zece cupluri ajung sa se desparta dupa ce unul dintre soti gaseste probe ale infidelitatii celuilalt pe diverse site-uri de socializare. Cele mai invocate motive de divort: mesajele nepotrivite trimise catre persoane de sex opus, comentarii rautacioase la adresa partenerului de viata sau acuzatiile venite din partea prietenilor de pe retelele de socializare in legatura cu cel de acasa.

Si suntem abia la inceput de drum. In Statele Unite, de pilda, procedura este cat se poate de populara in randul avocatilor. Tapii ispasitori: Facebook apare in 30% dintre petitiile de divort, Myspace intr-un sfert din ele, in timp ce Twitter-ul este mentionat in 5% din cereri.

Exista, insa, un detaliu musai de luat in calcul. Sotii inselati si cei care ii reprezinta trebuie sa stie ca pot fi acuzati de violarea vietii private, daca se folosesc de datele altcuiva.

Eugen Titu, avocat: ''Poate conduce la un moment dat la infractiune, se pedepseste daca folosesti parole".

In acest moment, peste 4 milioane de romani au cont de socializare numai pe Facebook. Cei mai multi utilizatori sunt in Muntenia, Transilvania si Moldova.

Share articol: