Group IB, o firma de securitate cibernetica din Rusia, a descoperit o noua metoda prin care hackerii au atacat mai multe banci din Europa, Thailanda si Taiwan.

Atacurile au avut loc in decursul acestei veri si au fost in special de tipul jackpot, adica pacaleau ATM-urile sa elibereze ilegal sume mari de bani, scrie Daily Mail.

Spre deosebire de alte atacuri asupra bancomatelor, cele din aceasta vara au fost deosebite. Hackerii nu au avut nevoie de acces fizic la bancomate, ci au facut totul de la distanta. Astfel, ei au obtinut mari sume de bani pana cand bancile atacate si-au dat seama ce se intampla. Totodata, prin acest sistem ei pot ataca simultan foarte multe banci si bancomate.

Compania Group IB a refuzat sa spune numele bancilor care au fost atacate, insa a mentionat tarile in care au actionat hackerii: Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Moldova, Romania, Kirgiztan, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Marea Britanie si Malaezia. Inainte de a-si indrepta atentia spre aceste tari, hackerii au atacat banci din Thailanda si Taiwan.

Group IB avertizeaza ca aceste atacuri se vor inmulti si vor deveni totodata mult mai elaborate. Astfel, hackerii pot obtine acum inclusiv controlul de la distanta asupra tranzactiilor efectuate de banci si asupra sistemului de plati electronice.

Daunele inregistrate in aceasta vara sunt uriase. Peste 2,5 milioane de dolari au fost furati de la bancile din Taiwan, peste 350.000 de dolari din Thailanda si in jur de 28 de milioane de dolari de la bancile din Rusia.

Compania de securitate informatica a declarat ca este posibil ca la originea acestor atacuri sa se afle un singur grup de hackeri, numit Cobalt.