Andras Kapy, unul dintre tinerii din spatele proiectului, crede ca fiecare idee valoreaza atat cat poti sa realizezi cu ea.

Voiau sa il construiasca pe Robocop sau Iron Man, insa au realizat la scurt timp dupa ca ideea e prea departe din punct de vedere tehnologic asa ca si-au canalizat energia pentru a dezvolta ceva accesibil cu tehnologia zilelor noastre. Asa s-a nascut Axosuits, exoschelet de putere inalta care rezolva problemele locomotorii ale persoanelor cu paraplegie si ale varstinicilor.

In spatele proiectului se afla doi absolventi ai Universitatii din Oradea cu o experienta impresionanta in domeniu: Andras Kapy (CEO), inginer calculatoare, cu un background de peste 10 ani in software engineering si embedded development, si Dorin Hirte (CTO), doctor in inginerie electronica,  avand peste 12 ani de experienta in hardware engineering si 9 ani de outsourcing in robotica. Proiectul lor a participat la How to Web MVP Academy.

Cei doi construiesc exoschelete de putere inalta, iar primul model e adresat industriei medicale. Produsul se adreseaza persoanelor care sufera de paraplegie, pacientilor in curs de recuperare si persoanelor in varsta si ii ajuta pe acestia sa se deplaseze cu usurinta. Clientii (cei care platesc) pot fi spitalele, casele de asigurari de sanatate si companiile de asigurari, dar si persoanele fizice.

Spitalele si centrele de recuperare pot folosi produsele Axo Suits in terapie, iar costurile sunt recuperate de la casele de asigurari. Pe de alta parte, companiile de asigurari pot beneficia de o reducere a costurilor in cazul in care aleg sa foloseasca exoscheletii: produsul diminueaza costurile de ingrijire a pacientului prin eliminarea cheltuielilor de reamenajare a locuintelor si reducerea costurilor cu personalul de ingrijire. Nu in ultimul rand, utilizatorii privati pot beneficia de Axo Suits, exoscheletul grabind procesul de recuperare in cazul pacientiilor ale caror probleme pot fi tratate si respectiv ajutandu-i pe cei cu probleme incurabile sa se deplaseze independent.

Concurenta exista, insa nu in Romania. Principalii competitori de pe piata sunt in Statele Unite ale Americii: Ekso Bionics si ReWalk. Axosuits se diferentiaza insa de acestia prin usurinta de utilizare (produsul este foarte puternic) si pretul competitiv posibil datorita design-ului si software-ului folosit.

Modelul de business presupune vanzarea exoscheletelor sau inchirierea acestora, iar echipa planuieste sa vanda produse in mod direct catre spitale si companii de asigurare, dar si sa inchirieze utilizatorilor privati, spitalelor si centrelor de recuperare.

La inceput, fondatorii au folosit resursele proprii pentru a acoperi costurile initiale ale dezvoltarii prototipului. Ulterior insa acestia au primit o investitie de la un investitor de tip angel din Oradea, iar in prezent sunt in curs de finalizare a discutiilor pentru cea de a doua runda de investitii. 

Pasul urmator pentru Axosuits este transformarea prototipului in produs comercial, iar cei doi antreprenori planuiesc sa intre pe piata la inceputul anului viitor.

Pana atunci insa, progresul echipei nu a trecut neobservat, iar Axo Suits a facut parte din primul lot de echipe al How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante 14 startup-uri in tehnologie din Europa Centrala si de Est. 

„How to Web MVP Academy ne-a ajutat sa facem multi pasi inainte. Datorita mentorilor am invatat sa privim proiectul nostru dintr-o alta perspectiva si sa avem o mentalitate de tip „out of the box”. La finalul programului pot spune ca oportunitatile de networking oferite sunt cele mai bune din Romania”, a declarat Andras Kapy, Co-Fondator si CEO Axo Suits.

Foto: Stefano Tinti / Shutterstock.com

Share articol: