O breşă de securitate descoperită recent pe FaceTime, aplicaţia de apeluri video dezvoltată de Apple, permite utilizatorului să îl audă - şi chiar să îl vadă - pe interlocutorul său de pe un iPhone chiar înainte ca acesta să răspundă, generând îngrijorări legate de confidenţialitatea datelor personale.

O înregistrare video publicată pe contul de Twitter @BmManski demonstrează uşurinţa cu care această breşă permite ascultarea sunetului provenind de la un iPhone contactat prin intermediul FaceTime.

Mai mulţi utilizatori de Twitter au explicat pe această reţea de socializare modul în care poate fi dezactivat FaceTime, înainte ca administratorii acestui serviciu video online să publice o corecţie tehnică.

O pagină de asistenţă a companiei Apple precizează faptul că serviciul FaceTime este "temporar indisponibil" de la ora locală 19:16 (03:16 GMT) din cauza "unei probleme" în desfăşurare, a cărei natură a rămas nespecificată.


Un comunicat al grupului Apple, citat în mass-media americane, afirmă că producătorul telefoanelor iPhone este la curent cu această problemă şi că "a identificat o corecţie, ce va fi implementată într-o actualizare a software-ului, cel mai târziu în cursul acestei săptămâni".

Potrivit unor videoclipuri publicate pe Twitter, atunci când o persoană formează un număr de telefon pe FaceTime, ea poate să atingă partea de sus a ecranului şi să aleagă o opţiune care îi permite să adauge un corespondent.

Dacă apelantul îşi introduce apoi propriul număr de telefon pe ecran şi foloseşte funcţia "adăugaţi o persoană", un apel în grup este demarat, chiar dacă persoana contactată nu a răspuns deocamdată.

Apelantul poate apoi să asculte şi chiar să îl vadă - potrivit unor înregistrări video cu rol demonstrativ - pe acel utilizator, prin intermediul camerei video a telefonului acestuia. Refuzul unui apel întrerupe conexiunea.

"Dezactivaţi FaceTime pentru moment, până când Apple va corecta această breşă", a declarat Jack Dorsey, cofondator al Twitter, într-un mesaj publicat pe această reţea de socializare.

Textul său include şi un mesaj al unui specialist în noile tehnologii, Andy Baio. "Vreţi să vedeţi o breşă cu adevărat rea? Puteţi să utilizaţi FaceTime pentru a vă conecta la orice aparat cu sistem de operare IOS 12.1 şi să ascultaţi de la distanţă - însă doar dacă cealaltă persoană nu închide".

Niciun reprezentant al companiei Apple nu a dat curs, până luni seară, invitaţiei jurnaliştilor de la AFP de a face declaraţii pe această temă.

Sursa: Agerpres
 


Vezi cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: