Conducerea Facebook recunoaste ca numarul utilizatorilor spionati de Cambridge Analytica este mult mai mare.

Mike Schroepfer, director de tehnologie in cadrul Facebook, a recunoscut printr-o postare pe blogul companiei, ca numarul utilizatorilor de la care Cambridge Analytica a preluat ilegate date personale este mult mai mare decat se estimase initial.

Astfel, vorbim de 87 de milioane de utilizatori, nu de 50 de milioane. Cei mai multi sunt din Statele Unite, dar si din Filipine, Indonezia, Marea Britanie si Mexic.

Prin urmare, 87 de milioane de conturi au ajuns la cercetatorul Aleksandr Kogan, care le-a trimis apoi la compania de consultanta politica Cambridge Analytica.

Toate aceste date au fost apoi analizate de cei care au lucrat ca campania electorala a presedintelui american Doland Trump, pentru a afla ce interese au acesti oameni si ce reclame ar dori sa vada.

Potrivit Facebook, toti utilizatorii care au fost folositi in acest mod, fara sa stie, vor fi anuntati incepand cu saptamana viitoare.

Datele personale au fost preluate ilegal, prin profilul de Facebook, oamenii fiind alesi dupa adresa lor de e-mail si dupa numarul de telefon.

Desi numai 270.000 de utilizatori au descarcat aplicatia prin care au permis, fara sa stie, accesul la datele lor personale, au fost furate si folosite si datele tuturor prietenilor online ai acestora.

Prin aceasta metoda de cautare dupa numarul de telefon sau adresa de e-mail, care era disponibila pe Facebook, utilizatorii isi puteau gasi mai usor prietenii.

Era o solutie eficienta, avand in vedere ca exista mai multe persoane cu acelasi nume pe Facebook si sunt mai greu de identificat.

Aceasta functie de cautare a fost acum dezactivata, iar Facebook va introduce si alte schimbari, pentru a proteja datele utilizatorilor.

In prezent, Facebook are aproximativ 2 miliarde de utilizatori.

Foto: iStock

Share articol: