Securitatea este cea mai fierbinte zona a IT-ului, in acest moment. Cererea este mare, iar numarul de specialisti insuficient. In ultima perioada, mai multe companii americane au suferit pierderi in urma unor atacuri ale hackerilor si au constientizat necesitatea angajarii unor experti care sa le tina piept celor care vor sa fure informatii.

Potrivit Dice, un site de joburi pentru profesionistii din domeniul tehnologiei, pozitiile de specialist in securitate vor fi platite cel mai bine in acest an. Un inginer software sef de schipa ia in SUA in medie 233.000 de dolari pe an, adica $19.400/luna.

Alte joburi platite bine in aceasta zona sunt cele de consultant securitate IT (aproape $200.000/an), si manager aplicatii de securitate ($165.000).


IT-ul, foarte cautat si in Romania

Un programator cu 1-2 ani de experienta ajunge sa castige 800 de euro pe luna, iar un dezvoltator cu 3-5 ani experienta ajunge la 2.000 de euro pe luna sau chiar la mai mult, potrivit datelor oferite de companiile de recrutare. Ele prevad o crestere a lefurilor din domeniu cu pana la 15% in acest an, pe fondul lipse de specialisti bine pregatiti.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), salariu mediu in IT in 2014 a fost de 1.000 de euro pe luna. Diferentele sunt destul de mari intre Bucuresti si orasele din provincie, in ciuda avantului puternic luat in ultima perioada de orase precum Cluj-Napoca sau Iasi.

Din pacate, insa, 90% dintre programatorii romani lucreaza in outsouring, pentru proiectele strainilor. Exista foarte putini cei care creeaza propriile produse de la zero, sector unde valoarea adaugata ar fi mai mare.