Bucuria, tristețea sau dezgustul? Care emoție credeți că se viralizează cel mai rapid? 

Dacă petreci mult timp online, probabil ai observat deja că emoțiile puternice se răspândesc foarte rapid. Fie că vorbim despre fericire, dezamăgire, mândrie sau scepticism, comunitatea online adoptă și distribuie rapid materiale cu încărcătură emoțională mare. Ceea ce este interesant e faptul că un sentiment anume se răspândește mai rapid decât celelalte, arată cercetătorii de la Universitatea Beihang din China.

Aceștia au monitorizat evoluția mai multor stări, prin monitorizarea emoji-urilor integrate în milioane de mesaje postate pe Sina Weibo, o platformă similară Twitter. Concluzia lor a fost aceea că bucuria se viralizează mult mai rapid decât tristețea sau dezgustul, însă nimic nu „călătorește mai rapid” decât furia. Oamenii de știință au descoperit că utilizatorii au reacționat cu cea mai mare vehemență și rapiditate atunci când a fost vorba despre „probleme sociale și diplomatice” , precum în cazul unui incident din 2010, de exemplu, în centrul căruia s-a aflat un aditiv dăunător din alimente despre care se credea că poate cauza boli neurodegenerative.

În multe cazuri, reacția declanșată a fost una în lanț, în care utilizatorul A i-a influențat pe utilizatorii B și C și tot așa, într-un „cerc al ostilității” care s-a extins tot mai mult. Conform concluziilor, mesajele erau date mai departe nu doar pentru ca utilizatorii să-și poată exprima furia, ci pentru a determina un sentiment similar și în rândul celorlalți.

Jonah Berger, profesor de marketing la Wharton School, de la Universitatea din Pennsylvania, a ajuns la o concluzie similară după ce a derulat un studiu în SUA. „Furia este o emoție care stârnește foarte mulți oameni, îi face să acționeze. Și, astfel, sunt și mult mai înclinați să dea mesajele mai departe”, a precizat acesta.

Singura emoție care a reușit să depășească furia, dar doar în studiul lui Berge, este venerația, sentimentul de încântare și entuziasmul care vin din intersectarea cu ceva de o frumusețe nemaivăzută sau cu o descoperire importantă, precum cele din lupta împotriva cancerului. „Venerația ne face inimile să bată mai tare și sângele să clocotească în vene. Acestea stimulează conexiunea emoțională și ne fac să vrem să împărtășim cu ceilalți”.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: