Recent, au apărut în presă informații referitoare la un proiect al Samsung numit Neon, care presupune realizarea „omului artificial”. Acesta s-ar referi la construirea de avatare umane care ar putea fi folosite în scopuri de business, dar și pentru entertainment, cu rolul de ghizi sau recepționeri.

Acum, un tweet al coordonatorului de proiect și câteva clipuri care au ajuns pe Internet confirmă, practic, speculațiile, cu toate că, deocamdată, nu oferă informații foarte detaliate referitoare la proiectul Neon.

Fotografia de mai jos a fost distribuită de Pranav Mistry, cercetătorul care se ocupă de divizia de interacțiune între computere și oameni și care susține că acum tehnologia „Core R3” poate să creeze în mod autonom noi exprimări proprii, noi mișcări, noi linii de raționament (chiar și în Hindi). Iar alte clipuri confirmă că există chiar și mai multe trăsături umane ale acestor avatare umane. 

Întrebarea cheie care se pune în acest punct este, în ce măsură sunt aceste avatare generate de computer? Sunt ele bazate pe o înregistrare video de înaltă calitate care este apoi animată? Și, mai important, pot aceste avatare să vorbească și să exprime emoții la fel ca oamenii? Un mare pariu pe care îl face Samsung, prin proiectul Neon, este că acestea chiar pot fi confundate cu oamenii, iar asta ar reprezenta un salt extraordinar, comparativ cu tehnologiile disponibile în acest moment.

Într-un interviu publicat recent și citat de The Verge, Mistry a subliniat că „oamenii digitali” vor deveni o preocupare principală începând din 2020. „Filmele sunt pline de exemple în care inteligența artificială este parte a lumii noastre. În ‘Blade Runner 2049’, Ofițerul K are o relație cu holograma sa cu AI, Joi. Deși astfel de producții pot denatura sensul realității, oamenii virtuali sau oamenii digitali se vor materializa curând. Un avatar digital poate deveni parte a vieții noastre de zi cu zi: un prezentator de știri, un recepționer virtual sau chiar un actor generat de inteligența artificială”.

Sursa foto: The Verge