Experții în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă în legătura cu aplicația FaceApp, devenită virală pe Facebook.

Tot mai mulți utilizatori folosesc această aplicație ca să posteze pe Facebook un portret al lor îmbătrânit, ca să arate prietenilor cum vor arăta ei peste 50 de ani.

Deși aplicația este foarte interesantă și amuzantă, folosirea ei poate fi riscantă, avertizează specialiștii.

FaceApp a fost concepută în anul 2017 de o companie din Rusia, Wireless Lab, iar experții cred că prin intermediul ei hackerii pot avea acces permanent la toate fotografiile utilizatorului.

Există o clauză mai ciudată în aplicație, conform căreia aplicația poate accesa, stoca și utiliza orice fotografie realizată cu camera foto a telefonului, chiar și fără să ceară permisiunea utilizatorului.

Aplicația este gratuită și poate realiza modificarea unei fotografii portret prin aplicarea unui filtru special, generat cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială.

Portretul este modificat după ce algoritmul estimează cum ar putea arăta utilizatorul peste mai mulți ani, dar pot fi făcute și alte modificări, pentru culoarea ochilor, barbă, sau chiar pentru întinerirea chipului.

În acest moment, FaceApp este una dintre cele mai descărcate aplicații pe Android și iOS, după ce pe rețelele sociale a apărut o provocare, #faceappchallenge, care încurajează utilizatorii să posteze poze modificate cu aplicația.

James Whatley, strateg la Digitas UK, avertizează utilizatorii că totul are un preț, iar această aplicație gratuită și distractivă i-ar putea costa chiar mai mult decât își imaginează: „Voi oferiți aplicației acces permanent, irevocabil, fără la folosirea acestor imagini, fără să mai aveți vreun drept asupra lor”.

Astfel, aplicația poate folosi oricând poza ta și numele tău, sau username-ul, fără ca tu să ai posibilitatea să oprești asta sau să te plângi că aceste date au fost folosite într-un context nepotrivit.

Pericolul este mai mare decât am putea bănui la o primă analiză. Spre exemplu, hackerii ar putea folosi această aplicație pentru a face legătura între chipul unei persoane și anumite site-uri pe care aceștia le vizitează frecvent.

Astfel, ei vor afla detalii intime, cum sunt orientarea sexuală, religia sau preferințele politice. În plus, vor avea imediat acces la alte informații, care se regăsesc pe profilul de Facebook al utilizatorului.

Mai mult, aplicația poate accesa pe iOS secțiunea Photos chiar dacă utilizatorul nu și-a dat acordul pentru acest lucru.

Situația se poate complica și mai mult pe viitor, pentru că tot mai multe persoane vor folosi un sistem FaceID pentru accesarea unor dispozitive, conturi bancare sau pentru a efectua plăți. Iată de ce ar trebui să avem mai multă grijă de fotografiile noastre.

Share articol: