Judecatoria Sectorului 5 a emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Marcel Lazar Lehel - hacker-ul cunoscut sub numele de "Guccifer", retinut miercuri de procurorii DIICOT.

Decizia de arestare preventiva nu este definitiva si poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Hackerul aradean "Guccifer" a fost adus, miercuri, la sediul DIICOT central, unde a fost audiat in legatura cu acuzatiile de infractiuni informatice ce i se aduc, dupa ce ar fi spart conturile de mail si Facebook ale mai multor vedete, dar si casutele postale electronice ale sefului SRI, George Maior.

Potrivit anchetatorilor, hackerul ar fi spart casutele de posta electronica de Yahoo si Gmail ale sefului SRI George Maior, dupa care i-ar fi trimis acestuia, pe adresa de email de pe serverul SRI, un mesaj ce continea un link catre date extrase din cele doua casute de email personale.

Cel cunoscut ca "Guccifer" a fost in Bucuresti, la sediul central al DIICOT, dupa ce a fost prins, miercuri, de procurorii DIICOT, in urma unei perchezitii in judetul Arad.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, au perchezitionat, miercuri, locuinta lui Marcel Lazar Lehel, din judetul Arad.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in cursul anului 2013, in baza unei rezolutii infractionale unice, invinuitul L.M.L a accesat in mod repetat si fara drept, prin incalcarea masurilor de securitate, conturile de e-mail apartinand unor persoane publice din Romania, cu scopul de a intra in posesia datelor confidentiale aflate in posta electronica, dupa care a schimbat parolele de autentificare, restrictionand astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate in posta electronica", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Hackerul "Guccifer" a transferat neautorizat in propriul sistem informatic datele informatice aflate in conturile de e-mail compromise.

"Ulterior, invinuitul a divulgat continutul corespondentei catre public, actiuni frauduloase savarsite in scopul lezarii intimitatii in mediul on-line si denigrarii imaginii publice ale persoanelor in cauza", a precizat DIICOT.

Barbatul a fost condamnat definitiv pentru fapte similare, fiind in stare de recidiva postcondamnatorie, potrivit sursei citate.

Anchetatorii romani au cooperat in aceasta cauza cu autoritati din Statele Unite ale Americii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si Directia Operatiuni Speciale.

Marcel Lazar Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" si "Micul fum", ar fi accesat conturile de e-mail si de facebook ale unor persoane publice, printre care directorul SRI George Maior, Colin Powell, membri ai familiilor Bush si Rockefeller si oficiali ai administratiei Obama.

In 8 februarie 2012, hackerul "Micul fum" a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, de catre Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.

Marcel Lazar Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail si pe cele de pe platforma de socializare facebook apartinand unor angajati ai unui trust media si unor persoane publice, iar ulterior a facut publice discutii private si fotografii ale acestora.

In 19 august 2011, Marcel Lazar Lehel, in varsta de 40 de ani, a fost retinut, pentru comiterea a 25 de infractiuni de acces fara drept la sisteme informatice, 25 de infractiuni de modificare fara drept si restrictionarea accesului la date informatice, 25 de infractiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic si 15 infractiuni de violarea secretului corespondentei.

Barbatul este acuzat ca, in perioada octombrie 2010 - iulie 2011, a accesat fara drept, prin incalcarea masurilor de securitate, conturile de e-mail si conturile aferente platformei de socializare Facebook, apartinand lui Dragos Mostenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivanescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Capitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuta Aciu, Simona Radulescu, Denisa Barboni, Bianca Dragusanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizatia de Tineret APDL, potrivit anchetatorilor.

Ca mod de operare, Lazar Lehel ar fi restrictionat accesul utilizatorilor de drept la sistemele informatice si a copiat in mod neautorizat informatiile, fotografiile si corespondenta privata stocate in cadrul conturilor partilor vatamate, au stabilit procurorii DIICOT.

Ulterior, el a divulgat continutul corespondentei catre public, prin intermediul retelei de socializare, postand pe conturile personale create special in acest scop - "Micul fum" si "Thevem Theven" informatii si date confidentiale, respectiv fotografii, mesaje electronice si alte discutii private purtate de catre partile vatamate pe conturile de socializare si aplicatiile de chat.

Printre cei afectati de actiunile lui "Guccifer" se afla si actorul american Steve Martin, John Dean, fost consilier al presedintelui Richard Nixon, actrita Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Fortelor Aeriene, si presedintele MetLife (companie de asigurari).

Conform unora dintre persoanele afectate, conturile au fost sparte de pe adrese IP din Grecia si Rusia, scria Thesmokinggun.com.

Hackerul "Guccifer" a revendicat, in februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail apartinand unor membri ai familiei Bush, divulgand corespondenta de natura personala.

In august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link catre o corespondenta prin e-mail intre fostul secretar american de Stat Colin Powell si europarlamentarul PSD Corina Cretu.

"Un tradator al patriei", a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, atasand un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Cretu in perioada 2010-2011, prin contul sau pe AOL.

In aceste e-mailuri, Cretu il numeste pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vietii mele" si sugereaza ca scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com.

Fostul secretar de Stat american a fost nevoit sa ofere clarificari despre relatia sa cu Corina Cretu, in urma acestor dezvaluiri.

Potrivit mai multor publicatii, intre care The Daily Mail, Huffington Post, New York Daily News si postului american de televiziune Fox News, fostul general a raspuns unor intrebari din partea site-ului The Smoking Gun.com, afirmand ca nu si-a inselat sotia - cu care este casatorit de aproximativ 50 de ani - cu Cretu, in prezent europarlamentar PSD, dupa ce e-mailuri "de natura foarte persoana" au fost facute publice.

Powell a declarat ca a cunoscut-o pe Cretu in urma cu aproximativ zece ani, in timp ce era secretar de Stat al fostului presedinte George W. Bush, iar ea era purtator de cuvant al presedintelui Romaniei Ion Iliescu. El a subliniat ca s-au intalnit personal "o data sau de doua ori" in ultimii opt ani.