Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt a demonstrat cât de multe informații obține Google despre utilizatorii săi, fără știrea și acordul lor.

Experții au analizat în special modul în care sunt preluate datele de pe dispozitivele Android, prin browserul Chrome, prin YouTube și Google Photos.

Interesant este că informațiile sunt preluate chiar și când utilizatorii navighează online folosind modul incognito.

Cele mai multe persoane care folosesc modul incognito cred că istoricul lor de navigare online este ascuns și nu poate fi aflat de Google.

Cu toate acestea, studiul a demonstrat că acest lucru nu se întâmplă, iar datele sunt colectate în continuare.

Metoda folosită este destul de simplă. Dacă utilizatorul care navighează incognito se loghează într-un cont Google, cookie-urile din browser îl vor putea identifica. Soluția este închiderea ferestrei de browser incognito, înainte de logarea în cont.

Nici utilizatorii de dispozitive iOS nu pot scăpa de această colectare a informațiilor. Chiar dacă unele pagini web nu au legătură directă cu Google, ele pot comunica cu serverele Google.

Experimentul experților de la Vanderbilt a demonstrat că la dispozitivele iOS sunt colectate cam jumătate din datele care sunt preluate de pe cele Android.

Google poate afla foarte multe informații despre utilizatorii săi, într-o singură zi, prin intermediul telefonului. Printre datele colectate se numără subiectele de interes, drumul parcurs, locul în care se află, ce produse au cumpărat online, ce muzică au ascultat.

Cele mai multe date sunt preluate pasiv, adică fără acordul și știrea utilizatorului, prin aplicații care rulează pe fundal.

Un raport recent publicat de  Associated Press a arătat că Google află locația utilizatorilor chiar și atunci când aceștia blochează funcția Location History.

Locația este furnizată prin aplicația meteo și prin Google Maps, de fiecare dată când acestea sunt deschise.