Luna noiembrie a acestui an este un punct de cotitura in comertul on-line. Principalii furnizori de internet din SUA, AT&T, Time Warner Cable si Verizon au decis, de comun acord, sa se coalizeze in lupta cu pirateria on-line.

Programul anti-piraterie, denumit simbolic "six strikes", va consta in prima instanta in avertizarea repetata a utilizatorilor care vor pirata ca in acel moment comit o ilegalitate, pentru ca apoi sa treaca la masuri reale, in cazul in care avertismentele nu vor fi ascultate, scrie CNET.com, citat de stirileprotv.ro 

Mai exact, din data de 28 noiembrie a acestui an, AT&T va trimite fiecarui utilizator un email de avertisment in momentul in care acesta va fi prins ca a piratat. Conform unei copii al acelui anunt pregatit de AT&T si prezentat de Engadget in urma cu o luna, utilizatorii care nu vor inceta downloadurile ilegale "vor avea accesul restrictionat la site-urile importante", iar dupa 5 notificari vor fi anuntati ca proprietarul drepturilor pentru fisierele downloadate vor primit tot concursul AT&T pentru a da in judecata si a-si recupera pierderile.

Verizon si Time Warner Cable s-au alaturat acestui proces de oprire a pirateriei on-line. Este foarte important de precizat ca in SUA, interzicerea accesului la internet in caz de piraterie este o varianta exclusa, o asemenea masura aducand in discutie legislatia pentru drepturile omului.

Care este insa procesul de avertizare si pedepsire a pirateriei on-line propus de Verizon.

- Intai, orice utilizator care pirateaza va primi doua alerte prin email, prin care va fi notificat ca a fost pus sub avertisment pentru incalcarea la dreptul de proprietate intelectuala;

- Dupa ce al doilea avertisment a fost trimis, utilizatorii primesc un mesaj tip "popup", in care sunt obligati sa confirme ca l-au primit, prin acel proces intelegandu-se ca "sunt constienti de ilegalitatea in care se afla";

- Dupa inca doua avertismente, compania de cablu NU va taia internetul utilizatorului, dar il va limita la o viteza inferioara, prin care acestuia sa ii fie dificil sa downloadeze.

In schimb, Time Warner Cable a anuntat masuri oarecum diferite. In locul limitarii vitezei de internet, Fernando Laguarda, vicepresedintele de Afaceri Externe al companiei a propus restrictionarea acestora la anumite pagini de internet, prin intermediul carora utilizatorii pot pirata. Acesta nu a explicat insa si cum le va bloca.

Cablevision si Comcast se vor mai alatura acestei campanii.