Internetul Wi-Fi va deveni mult mai bun în următoarea perioadă. Am putea spune că este chiar cel mai mare upgrade din ultimii 20 de ani, iar conexiunile vor fi mai rapide și mai stabile.

Wi-Fi 6E este un upgrade atât de mare, deoarece se bazează pe o extindere imensă a undelor fără fir disponibile pentru dispozitivele de consum. În aprilie 2020, Comisia Federală pentru Comunicații a deschis această nouă bandă largă de spectru în Statele Unite, dar a fost necesar un nou hardware pentru a-l utiliza. Aproape un an mai târziu, începem să vedem dispozitive cu aceste capacități.

Dispozitivele Wi-Fi existente funcționează pe două benzi de spectru, 2,4 GHz și 5 GHz. Wi-Fi 6E adaugă un al treilea - 6 GHz - mărind de patru ori cantitatea totală de unde utilizate pentru Wi-Fi. Asta înseamnă că puteți avea conexiuni mai mari, cu viteză mai mare și că undele radio sunt mai puțin susceptibile de a fi aglomerate. Într-un bloc, de exemplu, rețelele Wi-Fi ale vecinilor ar putea interfera cu a ta. Dar cu Wi-Fi 6E există mult mai multă lățime de bandă, deci există mai puține șanse să vă bateți pentru aceleași unde radio.

Totuși, va trece ceva timp până când majoritatea dispozitivelor noi vor fi livrate cu Wi-Fi 6E. Nu toate gadgeturile noi sunt livrate chiar cu Wi-Fi standard 6, iar această versiune de Wi-Fi a început să fie lansată acum aproximativ doi ani. Până la începutul anului 2022, IDC se așteaptă doar ca 20% din livrarea produselor Wi-Fi 6 să accepte și Wi-Fi 6E.

Un alt obstacol este sprijinul autorităților de reglementare din întreaga lume. Deși SUA au aprobat utilizarea undelor radio de 6 GHz, regulatorii de comunicații din alte țări trebuie să aprobe și spectrul pentru utilizarea Wi-Fi. Alianța Wi-Fi spune că Marea Britanie, UE, Coreea de Sud, Chile și Emiratele Arabe Unite au dat undă verde asupra permiterii utilizării 6GHz pentru Wi-Fi, în timp ce autoritățile de reglementare din Brazilia, Canada, Mexic și Japonia sunt printre altele unde se fac progrese.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: