Cea mai mare enciclopedie online a ajuns la 5 milioane de articole in limba engleza.

Wikipedia a anuntat duminica faptul ca a atins pragul istoric de 5 milioane de articole in limba engleza dupa 14 ani de existenta. In aceasta perioada a ajuns la 3 miliarde de cuvinte, 18 milioane de referinte si 30 de terabytes de date - echivalentul a 510.000 ore de audio la 128kb/s. La 300 de cuvinte citite pe minut, ar fi necesari 19 de ani de citire non-stop pentru a finaliza tot site-ul Wikipedia.

Totusi, aceste numere nici nu se apropie de totalul cunostintelor umane - mai mult de 104 milioane de articole ar fi necesare pentru a acoperi totalul de informatii, scriu cei de la Telegraph. Cu toate astea, estimarea totusi nu contine anumite parti ale cunostintelor umane. De exemplu, 44.7 milioane de articole se estimeaza ca sunt necesare pentru a acoperi domeniul stiintific, insa acesta nu contine fizica si meteorologia. Doar astronomia, de exemplu, ar avea nevoie de 25 de milioane de articole, conform estimarilor, iar acest domeniu este in crestere.

"Exista in continuare mari lacune cu milioane de subiecte importante ce lipsesc. Multe articole, chiar si cele vitale, nu sunt considerate high-quality" spune comunitatea Wikipedia.

Cu toatea astea, pragul de 5 milioane face din Wikipedia cea mai mare enciclopedie din toate timpurile. Pana sa apara Wikipedia, cea mai mare baza de date a cunostintelor umane era Yongle Encyclopedia din 1408,  ce a avea 22.937 de manuscrisuri si care a durat 5 ani pentru a fi creata.

Wikipedia a ajuns la 1 milion de articole in 2006, la 5 ani de la lansare, si a adaugat articole intr-un ritm constant de atunci.

Share articol: