Aplicatia poate anticipa daca in anumite provincii spaniole pot aparea cazuri de coruptie. Pentru a o pune la punct, cercetatorii s-au bazat pe cazurile de coruptie inregistrate in Spania intre 2000 si 2012.

Inteligenta artificiala poate stabili legaturi de cauzalitate intre anumite elemente si aparitie a cazurilor de coruptie. Astfel, coruptia are o rata de probabilitate mai mare atunci cand un partid politic ramane la conducerea tarii timp de mai multi ani.

Nivelul impozitului imobiliar, cresterea exagerata a preturilor locuintelor, deschiderea de noi banci sau crearea de noi companii sunt cateva dintre variabilele care pot influenta coruptia.

Autorii studiului spera ca aplicatia realizata de ei va ajuta guvernele sa-si concentreze eforturile in domenii specifice pentru a limita riscurile coruptiei.

Din motive de securitate si pentru a nu declansa polemici, studiul publicat in revista Social Indicators Research nu a mentionat numele provinciilor spaniole la care face referire aplicatia.

''Un grad mai mare de probabilitate nu determina aparitia automata a coruptiei'', a explicat unul dintre autorii studiului, Ivan Pastor.

''Din fericire, in anii care urmeaza, acest sistem de alerta prezice un risc mai mic de coruptie in tara noastra, datorita gradului mai mare al presiunii publice'', a explicat Ivan Pastor.

Sursa: Agerpres

Foto: iStock