Compania chineză de tehnologie Baidu a detronat Google și Microsoft în „bătălia” inteligenței artificiale, adică s-a descurcat mai bine la testele care arată cât de bine pot înțelege mașinăriile limbajul uman.

Baidu, cunoscut drept Google al chinezilor, a obținut cel mai mare scor în cadrul General Language Understanding Evaluation (GLUE), un standard al testelor de performanță în ceea ce privește înțelegerea limbajului de către inteligența artificială.

Ernie (Enhanced Representation through kNowledge IntEgration) a fost primul algoritm care a obținut un scor de peste 90 la aceste teste, depășind valorile înregistrate de firmele americane de tehnologie. Mai mult, Ernie a devenit și unul dintre cele 10 sisteme AI care au depășit scorul de 87,1 obținut de oameni la testele GLUE.

Sistemul Ernie a utilizat o metodă similară modelului Bert (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) folosit de Google, care transformă și interpretează limbajul natural pentru entitățile AI.

Atât Bert, cât și Ernie, numite după personajele din Sesame Street, interpretează înțelesurile prin examinarea cuvintelor care apar atât înainte cât și după o sintagmă dintr-o anumită frază, pentru a stabili un context corect.

Prin dezvoltarea modelului Ernie pentru limbajul în chineză, pentru ca apoi să fie folosit și pentru limba engleză, cercetătorii Baidu au realizat că algoritmul este și mai puternic atunci când este pus la încercare într-un scenariu în principala limbă de circulație internațională.

„Când am început acest proiect, ne-am orientat după anumite caracteristici specifice ale limbii chineze. Dar ne-am dat seama rapid că este aplicabil și dincolo de aceste limite”, a declarat Hao Tian, directorul Baidu Research, pentru MIT Technology Review, publicație citată de The Independent. Compania utilizează deja modelul pentru îmbunătățirea rezultatelor generate de motorul de căutare cu același nume și pentru consolidarea eficienței asistentului virtual propriu, Xiao Du.