Cofondatorul Facebook, Chris Hughes, a scris, într-un editorial în New York Times, că Facebook a ajuns la un nivel de putere nemaiîntâlnit și că achiziția platformelor rivale este un mare semnal de alarmă.

El a cerut Guvernului american să oprească gigantul, pe motivul unui monopol care ar putea deveni chiar anti-american.

Hughes a făcut parte din echipa care a înființat Facebook, după ce s-a întâlnit cu Mark Zuckerberg la Harvard. Acum susține că s-a ajuns mult prea departe și că omul de afaceri deține prea mult controlul asupra libertății de exprimare, amintindu-și că, încă din primele zile, scopul său ultim a fost „dominația totală”.

„Influența lui Mark este amețitoare, mult peste cea a oricui din sectorul privat sau din interiorul Guvernului. El controlează trei platforme de comunicare – Facebook, Instagram și WhatsApp – pe care trei miliarde de oameni le folosesc zilnic. Suntem o națiune cu o tradiție care rezidă în monopol, indiferent cât de bine intenționați sunt liderii acestor companii. Puterea lui Mark este fără precedent și total ne-americană. Este timpul să scindăm Facebook”, a scris el.

Facebook are mai mult de două miliarde de utilizatori lunar, potrivit celor mai recente raportări financiare, în vreme ce WhatsApp, Messenger și Instagram sunt fiecare utilizate de peste un miliard de persoane.

Hughes a fost susținut și de unii decidenți politici. Elizabeth Warren, senator de Massachusetts, a scris și ea un mesaj similar pe Twitter: „Este timpul să divizăm giganții tehnologiei. Astăzi, ei au atât de multă putere – asupra economiei noastre, asupra societății noastre și asupra democrației noastre. Au spulberat competiția, au folosit informațiile noastre private pentru a face profit pe spatele micilor afaceri”.

În 2007, Hughes a părăsit Facebook pentru a lucra în campania prezidențială a lui Barack Obama, iar în 2012 și-a vândut toate acțiunile, pe motiv că avea un sentiment de furie și responsabilitate față de omnipotența companiei.

„Cel mai problematic aspect al puterii Facebook este controlul unilateral al lui Mark asupra exprimării. Nu există precedent pentru această abilitate de a monitoriza, organiza sau chiar cenzura conversațiile a peste 2 miliarde de oameni”, a mai scris Hughes.

De-a lungul timpului, Facebook a fost acuzată de numeroase breșe de securitate, fiind punctul central al scandalului Cambridge Analytica.

Foto: Getty Images

Share articol: