Microsoft Japonia a anunțat rezultatele unui test prin care a implementat săptămâna de lucru de 4 zile, iar experimentul a devenit rapid extrem de popular printre anajații companiei. 

Rezultatul surprinzător se referă la productivitatea angajaților: acest indice a crescut cu 40%, mai ales datorită ședințelor mai scurte și mai eficiente.

Proiectul s-a numit „Work-Life Choice Challenge Summer 2019”, iar în cadrul acestuia aproximativ 2300 de angajați au primit 5 zile de vineri libere, cu plată și fără să fie considerate perioadă de concediu. Mai mult, Microsoft Japan are în plan și sponsorizarea vacanțelor pentru angajați și pentru familiile lor, dar și finanțarea educației și specializării acestora.

„Muncesc mai puțin, se odihnesc mai bine și învață extrem de multe. Este necesar să cultivăm un mediu care să le permit oamenilor să-și urmărească scopul în viață, având astfel și un impact crescut la locul de muncă. Vreau ca angajații să să gândească și să experimenteze cum pot ajunge la aceleași rezultate muncind cu 20% mai puțin”, a declarat Takuya Hirano, președintele și CEO-ul Microsoft Japonia, citat de Mashable.

Sistemul bazat pe o săptămână de muncă de 5 zile este profund înrădăcinat în structura populației de pe întreg Globul, însă având în vedere rezultatele studiului Microsoft, este posibil ca lucrurile să înceapă să se schimbe.


Mai ales că rezultatele au fost unele spectaculoase. Săptămâna de lucru cu doar 4 zile în loc de 5 a crescut productivitatea angajaților cu 39,9%, procent atribuit în special ședințelor mai scurte și mai eficiente cu angajații și faptului că aceștia au fost nevoiți să-și organizeze mai bine timpul.

În această perioadă, angajații și-au luat cu 25,4% mai puține zile de concediu, iar beneficiile pentru companie s-au văzut și în consumul de electricitate, acolo unde s-au înregistrat scăderi de 23%, dar și în ceea ce privește imprimarea documentelor, fiind printate cu 58,7% mai puține pagini. Așadar, scurtarea săptămânii de lucru ar putea fi benefică atât pentru oameni, cât și pentru mediu.

Nu este pentru prima dată când s-a demonstrat, cu cifre, faptul că o săptămână de muncă mai scurtă are efecte pozitive asupra fericirii și productivității oamenilor. În 2018, în Noua Zeelandă a fost implementată chiar o săptămână de lucru de doar două zile, în urma căreia productivitatea a crescut cu 20%. 

Share articol: