Din ce in ce mai multe atacuri informatice ale caror tinte sunt copiii au fost inregistrate de expertii in securitate de la Bitdefender. Ei avertizeaza ca micutii sunt ademeniti cu jocuri online si ajung sa instaleze pe calculator programe care pot compromite securitatea datelor.

Printre cele mai periculoase programe sunt cele care ii invita pe copii sa ingrijeaza animale virtuale, sa coloreze obiecte sau sa identifice diferentele intre doua imagini asemanatoare. In spatelor unor astfel de softuri se ascund programe care afecteaza calculatorul. Odata descarcate, ele ofera atacatorilor virtuali acces inclusiv la datele bancare are parintilor. In plus, prin descarcarea unor astfel de jocuri, copiii risca sa downloadeze si elemente backdoor, care permit hackerilor sa controleze de la distanta calculatoarele infectate.

„O parte dintre aceste jocuri periculoase sunt depistate usor de adulti - care banuiesc ca ar fi ceva in neregula cu ele atunci cand cer permisiunea sa instaleze diverse programe in calculator sau te redirectioneaza catre alte site-uri. Astfel ca atacatorii se orienteaza catre tinte mai usor de pacalit. Copiii, de exemplu, sunt tentati sa apese pe butonul mare si verde de pe ecran. In plus, un copil de 4 ani nu intelege conceptul de vulnerabilitate online”, a declarat Catalin Cosoi, Head of Online Threats Lab al Bitdefender.

Specialistii de la Bitdefender cred ca aceste amenintari vor fi din ce in ce mai multe in perioada urmatoare, ca urmare a faptul ca orele petrecute de copii pe Internet fara supravegherea parintilor este din ce in ce mai mare. Studiul Bitdefender arata ca 46,6% din copiii din SUA si Marea Britanie au conturi pe retelele de socializare, iar 24,7% din parinti nu le monitorizeaza activitatea online. Mai mult decat atata, din 1649 adulti intervievati in perioada 12 aprilie - 10 iulie 2011, 44% au recunoscut ca micutii lor au intrat si pe site-uri nerecomandate lor.

Oamenii de la Bitdefender au gasit 6 jocuri in Flash infectate cu troieni care ii redirectioneaza pe copii catre site-uri cu programe periculoase. Programele fura informatii financiare din calculatoare ori instaleaza elemente-spion. Dar, aceasta nu este singura problema. Hackerii au incorporat bucati de soft in diverse site-uri pentru copii cu trafic mare, pana acum inofensive. 

Pentru a preveni astfel de atacuri, cei de la Bitdefender ofera cateva sfaturi pentru parinti:

 -Nu ii lasati pe copii sa utilizeze calculatorul de pe contul de administrator. Creati un cont cu permisiuni limitate. In acest fel, acestia nu vor putea sa instaleze aplicatii, sa faca modificari critice in sistem sau sa stearga fisiere care ar putea compromite sistemul de operare.

-Folosiţi o solutie de securitate: unele amenintari informatice pot functiona chiar si pe conturi cu permisiuni limitate. In acest caz, o solutie eficienta de protectie poate fi ultima linie de aparare impotriva amenintarilor.

-Folositi un program de control parental: nu toate atacurile duc la instalarea de malware. Uneori, atacatorii virtuali ii redirectionează pe copii catre site-uri pornografice sau ce contin imagini violente.

Sursa: Bitdefender