Specialistii in securitate de la Kaspersky Lab spun ca utilizatorii trebuie sa isi protejeze copiii, dar si parintii in varsta, de amenintarile din mediul online.

Un nou studiu realizat de Kaspersky Lab si B2B International dezvaluie faptul ca, la nivel global, 30% dintre parinti simt ca nu au niciun control asupra a ceea ce vad sau fac copiii lor online, iar 38% sunt ingrijorati de faptul ca utilizarea internetului de catre copiii lor ar putea duce la dependenta. Pe langa aceste preocupari, multi adulti se tem ca parintii si bunicii, activi in mediul digital, ar putea fi la fel de vulnerabili.

Peste jumatate (52%) dintre respondenti cred ca amenintarile cu care se confrunta copiii lor in mediul online sunt in crestere. Preocuparea cea mai des intalnita (in 45% din cazuri) se refera la continutul nepotrivit sau explicit pe care copiii l-ar putea intalni online, iar aproape doua treimi (60%) dintre respondenti isi exprima convingerea ca accesul copiilor la astfel de continut nu este restrictionat de nimic. 

Alte preocupari includ probabilitatea ca persoane straine sa intre in contact si sa comunice cu copiii (41%) si dezvaluirea prea multor informatii personale (40%). 38% se tem de instalarea dependentei de internet la copii si ca acestia petrec prea mult timp online.

Riscul ca cei mici sa intalneasca, si, probabil, sa nu recunoasca programe malware este o preocupare majora pentru 37% dintre parinti. Ceea ce este mai surprinzator si ingrijorator este faptul ca cyberbullying-ul, un fenomen care poate avea un impact devastator asupra vietii tinerilor pe termen lung, este listat ca un motiv serios de ingrijorare de catre doar 35% dintre parinti.

Pe langa aceste amenintari directe la adresa copiilor, parintii sunt ingrijorati, de asemenea,  ca si alti membri ai familiei ar putea fi afectati de comportamentul online al acestora - de exemplu, prin stergerea accidentala sau pierderea de date (27%) sau prin costuri neprevazute (25%) aparute in urma achizitiilor din aplicatii, jocuri online sau multe altele. 

In afara de toate aceste griji, se adauga faptul ca, la nivel global, 52% dintre respondenti au parinti care folosesc internetul, iar dintre acestia, mai mult de jumatate (29%) isi fac griji cu privire la riscurile pe care parintii lor le-ar putea intalni si la care nu ar putea face fata. Respondentii care au bunici activi in online (19% dintre cei intervievati) ii considera pe acestia si mai vulnerabili, iar doua treimi - 13% din totalul respondentilor – sunt ingrijorati de ceea ce membrii varstnici ai familiei ar putea intalni online. 

Preocuparile principale pentru utilizatorii de internet mai maturi includ riscul de a fi infectati cu malware (52%), site-urile web si email-urile false (50%), pierderea de bani in urma fraudelor sau a altor activitati infractionale de acest tip (45%), escrocheriile online (38%) si chiar spionajul (37%). Unele temeri la adresa sigurantei online a copiilor sunt valabile si in cazul persoanelor in varsta, si anume contactul cu straini periculosi (25%) sau cu continut explicit (20%).

"Instinctul de protectie este caracteristic parintilor, dar in mediul online regulile se schimba. Studiul nostru arata ca multi parinti se tem ca in contextul multiplicarii continutului nereglementat disponibil, creste si numarul de amenintari online cu care se confrunta copiii lor. Ceea ce e ingrijorator e faptul ca, potrivit studiului, o cincime din parinti nu iau nicio masura pentru a-si proteja copiii si, mai mult de jumatate (58%), nici macar nu vorbesc cu ei despre amenintarile online. Un numar semnificativ de adulti sunt, de asemenea, ingrijorati cu privire la amenintarile cu care se confrunta rudele mai in varsta si fara experienta in mediul online. Aceste amenintari se refera in special la escrocherii si infectari cu malware. De aceea, este important ca acesti parinti aflati sub presiune sa gaseasca solutia de securitate si sprijinul de care au nevoie pentru a-i pastra pe cei dragi in siguranta," a declarat David Emm, Principal Security Researcher in cadrul Kaspersky Lab .

Kaspersky Lab sfatuieste parintii sa apeleze la o solutie de securitate completa, precum si la o buna comunicare, menita sa educe persoanele vulnerabile din familie sa se fereasca de pericole pe internet. O solutie software adaptata nevoilor familiei este cel mai bun scut de aparare: protejeaza copiii in mod eficient atunci cand parintii nu sunt prezenti sau cand nici macar acestia nu sunt constienti de amenintare. Este, insa, la fel de important ca atat copiii, cat si rudele mai in varsta sa inteleaga cum sa se protejeze. 

Share articol: